Περίληψη: | Η πανδημία του Covid-19 έβαλε στο προσκήνιο τις διαταραχές της όσφρησης, λόγω της λειτουργικής επίδρασης στην καθημερινότητα και της έντονης δυσφορίας που προκαλείται από την εμφάνιση τους. Δεδομένου ότι έχουν αναφερθεί 550 εκατομμύρια περιπτώσεις covid-19 παγκοσμίως έως τον Ιούλιο του 2022, μεγάλος αριθμός ασθενών θα αναζητήσει φροντίδα για αυτές τις δυσλειτουργικές νοσηρότητες. Επομένως, σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιάσει τις διαταραχές όσφρησης στους ασθενείς με νόσο Covid-19, τη συχνότητα εμφάνισής τους, τη σπουδαιότητα της ανοσμίας ως σύμπτωμα στη διάγνωση της νόσου, τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς, τους προγνωστικούς παράγοντες που σχετίζονται με την επιμονή των συμπτωμάτων, τη χρησιμότητα διαγνωστικών εργαλείων στις διαταραχές όσφρησης, το χρόνο αποκατάστασης και τις θεραπευτικές επιλογές προκειμένου οι κλινικοί αρμόδιοι ιατροί να παράσχουν την κατάλληλη υποστήριξη στους ασθενείς και να μην αισθάνονται απομονωμένοι όταν περιγράφουν τα συμπτώματα αυτά.
Μέθοδος: Η αναζήτηση της βιβλιογραφίας έγινε στις βάσεις δεδομένων Google Scholar και pubmed με χρονικό περιθώριο από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Ιούλιο του 2022. Λέξεις και φράσεις που αναζητήθηκαν ήταν οι εξής: Covid-19 olfaction disorders, Covid-19 symptoms clinical presentation, Covid-19 olfactory dysfunction prevalence, diagnostic tools in post Covid-19 olfactory dysfunction, treatments in olfactory dysfunction post Covid-19.
Αποτελέσματα: Tο 16% έως το 26% των ασθενών μπορεί να έχουν ανοσμία ως μεμονωμένο σύμπτωμα. Ο επιπολασμός των διαταραχών όσφρησης διαφέρει σημαντικά μεταξύ των εθνοτήτων των ηπείρων, με δυσμενή πρόγνωση την καυκάσια φυλή. Η αξιολόγηση με ερωτηματολόγια αν και αναξιόπιστη υπερτερεί των ψυχοφυσικών τεστ στην ανασκόπηση μας, γεγονός που δικαιολογείται σε σενάριο πανδημίας. Ο διάμεσος χρόνος αποθεραπείας ήταν 14,9 ημέρες. Η οσφρητική επανεκπαίδευση θεωρείται η μόνη τρέχουσα θεραπευτική εναλλακτική λύση για τη μετα-ιική απώλεια όσφρησης που έχει ισχυρή επιστημονική βάση, έχει χαμηλό κόστος, χωρίς αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Συμπεράσματα: Η ποσοτική διαταραχή όσφρησης όπως η ανοσμία μπορεί να είναι κρίσιμη στον έγκαιρο εντοπισμό ατόμων που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV2 και που μπορεί άθελά τους να μεταδίδουν τον ιό. Κατανοώντας ότι τα αποτελέσματα των διαθέσιμων μελετών δεν είναι οριστικά, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με την πραγματική συχνότητα των διαταραχών της όσφρησης κατά τη μόλυνση από Covid-19 μέσω επικυρωμένων ψυχοφυσικών τεστ και η ανάγκη χρηματοδότησης έρευνας στη δοκιμές θεραπευτικών επιλόγων σε ασθενείς με PIOD.
|