Περίληψη: | Το νερό αποτελεί δίχως αμφιβολία την πολυτιμότερη πηγή ζωής στον πλανήτη. Η ανάπτυξη τεχνικών που θα προσέφεραν την δυνατότητα ανεμπόδιστης πρόσβασης σε πολύ καλής ποιότητας νερό έφτασε καθυστερημένα στην χώρα μας και συγκεκριμένα τις 3 τελευταίες δεκαετίες. Αξιοσημείωτο, όμως, αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα η πρόσβαση σε πόσιμο νερό θεωρείται πολύ δύσκολη για κάποια σημεία του πλανήτη.
Με γνώμονα την ανάγκη παροχής πόσιμου νερού στους καταναλωτές, η επεξεργασία του νερού θεωρείται μονόδρομος. Η επεξεργασία του νερού ποικίλει και η μέθοδος της επιλέγεται με βάση τα χαρακτηριστικά του ακατέργαστου νερού και ιδίως της θολότητας του. Ιδιαίτερο ρόλο στον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών παίζουν η πηγή προέλευσης του νερού και ο χρόνος επεξεργασίας και αποθήκευσης του.
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Διεργασίες καθαρισμού του νερού με διηθητικά μέσα και φυτοτοξικότητα αποβάλλουσας ιλύος» επικεντρώνεται στην εξέταση δύο βασικών διεργασιών στην κατεργασία νερού, την διεργασία βαθιάς διήθησης και την διεργασία υπερδιήθησης. Η διπλωματική εργασία αποσκοπεί αρχικά στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των διεργασιών αυτών και την λήψη χρήσιμων συμπερασμάτων μέσω της διεξαγωγής πειραμάτων.
Η εργασία δομείται σε 3 κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο είναι θεωρητικής φύσεως και αναφέρεται στο νερό και τα γενικότερα χαρακτηριστικά καθώς επίσης στους τρόπους καθαρισμού του.
Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται αρχικά στο θεωρητικό υπόβαθρο των διεργασιών διήθησης. Έπειτα παρατίθεται κατά σειρά ότι πρέπει να γνωρίζετε για τον τρόπο λειτουργίας των φίλτρων άμμου και των μεμβρανών στις διεργασίες βαθιάς διήθησης και υπερδιήθησης αντίστοιχα. Ακολουθούν τα πειράματα που διεξήχθησαν, τα οποία περιλάμβαναν την βαθιά διήθηση (μέσω φίλτρου άμμου) και την υπερδιήθηση (μέσω μεμβράνης) νερού αναμειγμένου με κατάλληλη ποσότητα καολίνη για την προσομοίωση της θολότητας. Το κεφάλαιο κλείνει με τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν.
Τέλος από τις διεργασίες διήθησης προκύπτει ένα υποπροϊόν, η ιλύς. Στο τρίτο λοιπόν κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην κατηγοριοποίηση, επεξεργασία και διαχείριση της αποβάλλουσας ιλύος ενώ παράλληλα παρατίθενται τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν για τον έλεγχο της φυτοτοξικότητας της.
|