Περίληψη: | Η παρούσα διπλωματική εργασία μπορεί να χωριστεί σε δύο κομμάτια. Tο πρώτο κομμάτι ασχολείται με την ανίχνευση αντικειμένων στον δυσδιάστατο και τρισδιάστατο χώρο αξιοποιώντας τη συνένωση δεδομένων από πολλαπλούς αισθητήρες σε εφαρμογές αυτόνομης οδήγησης οχημάτων. Περιγράφεται μία καινοτόμα μεγάλης ακρίβειας έρευνα που προτείνει την χρήση μίας σύνθετης αρχιτεκτονικής πολλών διαφορετικών δικτύων, τα οποία αξιοποιούν εικόνες ως δυσδιάστατα δεδομένα, καθώς και το βάθος των εικονοστοιχείων ως τρισδιάστατη πληροφορία. Στο δεύτερο κομμάτι της εργασίας επιδιώκεται να γίνει αναφορά και υλοποίηση σε μεθόδους παραπλάνησης δικτύων μηχανικής μάθησης και συγκεκριμένα αυτών της βαθιάς μάθησης. Οι επιθέσεις αυτές επικεντρώνονται στην αλλοίωση των εικόνων και στην εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς τα επίπεδα ανθεκτικότητας του συγκεκριμένου συστήματος.
Αναλυτικότερα στο κεφάλαιο 1 , γίνεται μία ιστορική αναδρομή στον χώρο της αυτόνομης οδήγησης, του συστήματος αισθητήρων που παρέχει την δυνατότητα αυτή, ενώ επιπλέον αναφέρονται βασικές έννοιες και εφαρμογές που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της υπολογιστικής όρασης γενικότερα.
Στο κεφάλαιο 2 αναπτύσσονται υπάρχουσες μέθοδοι για την ανίχνευση αντικειμένων ,αρχιτεκτονικές που χρησιμοποιούνται καθώς και η εξέλιξη τους από την περίοδο που εμφανίστηκαν έως και το σήμερα. Εμπεριέχεται επίσης μία πιο ενδελεχής περιγραφή των αρχιτεκτονικών βαθιάς μάθησης που συναντώνται στο επιστημονικό πεδίο με έμφαση σε αυτές όπου στηρίχθηκε η παρούσα έρευνα και διπλωματική.
Στο κεφάλαιο 3 εισάγεται η έννοια των παραπλανητικών επιθέσεων και παραδειγμάτων ανοίγοντας έτσι την συζήτηση για θέματα ασφαλείας πάνω σε συστήματα ή αρχιτεκτονικές βαθιάς μάθησης. Γίνονται κατανοητοί οι κίνδυνοι που επιφέρουν οι επιθέσεις, καταλήγοντας σε τεχνικές άμυνας που επικρατούν στον τομέα και επιφέρουν την δυνατότητα στα συστήματα αυτά να παραμένουν σε μεγάλα ποσοστά άτρωτα στις επιθέσεις αυτές. Το κεφάλαιο αυτό κλείνει με τα πιο δημοφιλή παραδείγματα επιθέσεων αλλά και αμυνών, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις επιθέσεις που επιλέχθηκαν στην παρούσα εργασία ενώ οι άμυνες σχολιάζονται σε μία περισσότερο θεωρητική βάση.
Το κεφάλαιο 4 όπως και το κεφάλαιο 5 εμπεριέχουν ολόκληρη την πειραματική διαδικασία ξεκινώντας από το κομμάτι της τυπικής ανίχνευσης σε αναλλοίωτα παραδείγματα, συνοδευόμενα με το σύνολο δεδομένων που χρησιμοποιήθηκαν, την πηγή προέλευσης τους και μετρικές – διαγράμματα της διαδικασίας αυτής. Στην συνέχεια αφού ολοκληρωθεί η τυπική τρισδιάστατη ανίχνευση και ταξινόμηση των αντικειμένων, επαναλαμβάνεται η διαδικασία με την μοναδική διαφορά ότι πλέον τα παραδείγματα έχουν προκύψει από παραπλανητικές επιθέσεις. Επεξηγούνται τεχνικά τα βήματα που ακολουθήθηκαν για την δημιουργία - εξαγωγή των παραπλανητικών παραδειγμάτων όπως και λαμβάνει χώρα μια λεπτομερής αναφορά στις επιθέσεις αυτές.
Το κεφάλαιο 6 παραθέτει συμπεράσματα, μελλοντικούς στόχους, ιδέες για εμπλουτισμό και βελτίωση της παρούσας εργασίας. Ταυτόχρονα εμπεριέχει και κάποιες πιο συγκεκριμένες τεχνικές άμυνας κατά των παραπλανητικών παραδειγμάτων που αναπτύχθηκαν πρακτικά. Κλείνοντας η εργασία συνοδεύεται με την πλούσια βιβλιογραφία που αξιοποιήθηκε είτε άμεσα είτε πιο έμμεσα προσφέροντας το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο που απαιτήθηκε.
|