Περίληψη: | Η κατανόηση της τουριστικής ζήτησης κρίνεται ως μεγάλης σημασίας καθώς ο ρόλος του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη και στην πρόοδο των σύγχρονων κοινωνιών είναι αναμφισβήτητος. Μεταξύ άλλων, συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη κάθε σύγχρονης κοινωνίας και θέτει τις βάσεις για την αλληλοκατανόηση και αδελφοσύνη μεταξύ των λαών ώστε να επιτευχθεί ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα. Η διαμόρφωση αποτελεσματικότερων προγραμμάτων Μάρκετινγκ των τουριστικών γραφείων βασίζονται στην κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη τουριστική ζήτηση.
Ο τουρισμός σήμερα περιλαμβάνει ένα ευρύ σύνολο οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που καλύπτει όλες τις κοινωνικές τάξεις. Επίσης, ο τομέας του τουρισμού δεν αποτελεί έναν συγκεκριμένο τομέα σε μια οικονομία, αλλά περιλαμβάνει αγαθά και υπηρεσίες από διάφορους τομείς. Είναι προφανές επομένως ότι οι επιλογές των τουριστών διαμορφώνονται μέσα από την επιρροή μιας ποικιλίας παραγόντων. Τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος αριθμός εμπειρικών μελετών για την τουριστική ζήτηση και των παραγόντων που την καθορίζουν έχει πραγματοποιηθεί και τα συμπεράσματα που προέκυψαν διαφέρουν αρκετά από τη μια μελέτη στην άλλη.
Η κλασσική οικονομική θεωρία υποδηλώνει πως οι σημαντικότεροι προσδιοριστικοί παράγοντες της τουριστικής ζήτησης είναι οι οικονομικοί παράγοντες όπως το εισόδημα των τουριστών και οι τιμές των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών αλλά υπάρχουν και άλλοι μη ποσοτικοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τις προτιμήσεις των τουριστών.
Για αυτό, καλούμαστε στη συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία να ενημερώσουμε πόσο σημαντικά συμβάλλει ο τουρισμός στην οικονομία μιας χώρας. Αναλύοντας τον τουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη, σκοπεύοντας στην οριοθέτηση σχετικά με τη συλλογή, την καταγραφή και την παρουσίαση στοιχείων τα οποία αναφέρονται στους παράγοντες που καθορίζουν την τουριστική ζήτηση.
Πιο συγκεκριμένα, η δομή της εργασίας αποτελείται από 9 κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται το γενικό πλαίσιο του τουρισμού και οι βασικές έννοιες αυτού. Ειδικότερα αναλύεται, η έννοια του τουρισμού ώστε και ο πλέον μη ενημερωμένος αναγνώστης να κατανοήσει πλήρως την προέλευση και την ερμηνεία του ορισμού από διάφορες πτυχές του. Παραθέτονται βασικά ιστορικά στοιχεία καθώς και τα χαρακτηριστικά του τουρισμού που δικαιολογούν και την ιδιόμορφη μορφή του.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, αφού είναι και το πιο σημαντικό κεφάλαιο της παρούσας εργασίας, θα εξετάσουμε και θα αναλύσουμε την τουριστική ζήτηση. Καθώς επίσης, θα ερευνήσουμε και θα αναπτύξουμε την ύπαρξη μακροχρόνιας αλλά και βραχυχρόνιας σχέσης μεταξύ της τουριστικής ζήτησης και των παραγόντων που την επηρεάζουν.
Στο τρίτο κεφάλαιο, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην σταδιακή εξέλιξη του τουρισμού στην Ελλάδα, καθώς επίσης και τη σπουδαιότητα του. Καταγράφεται η σημαντική συμβολή του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη. Τέλος. αναλύουμε τις κυριότερες κατηγορίες και οφέλη του τουρισμού που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με στόχο να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των τουριστών.
Στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η έννοια του εναλλακτικού τουρισμού, τα χαρακτηριστικά του και οι λόγοι που συνέβαλαν στην εμφάνιση του. Ακόμη παρουσιάζονται κάποιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες ολοένα και αναπτύσσονται με τη πάροδο των χρόνων και οι σκοποί που εξυπηρετούνται από τη κάθε μία.
Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται λεπτομερέστατη παρουσίαση των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών, θετικών και αρνητικών επιπτώσεων της τουριστικής ανάπτυξης. Ο συνυπολογισμός των επιπτώσεων αυτών αποδεικνύουν τη σπουδαιότητα του τουρισμού αλλά και τα προβλήματα που προκαλεί και συνεπώς την ανάγκη για προσεχτική ανάπτυξη του. Ολοκληρώνουμε το κεφάλαιο αυτό με μια αναφορά στη σύνδεση οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης.
Στο έκτο κεφάλαιο, αναφερόμαστε στον ορισμό του τουρίστα και στα είδη του που υπάρχουν. Στη συνέχεια, επικεντρωνόμαστε στην καταναλωτική συμπεριφορά ως προς τον τουρισμό. Πιο συγκεκριμένα, διερευνούμε τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν οι τουρίστες τον τουριστικό προορισμό αλλά και όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν την καταναλωτική τους συμπεριφορά ως προς αυτόν.
Φτάνοντας στα κεφάλαια έβδομο και όγδοο, δε γίνεται να παραλείψουμε την παρεμβολή του διαδικτύου και των social media που επηρεάζουν την τουριστική ζήτηση. Η ανάπτυξη αυτή δε θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτο τον τουριστικό τομέα. Φτάνει μόνο να αναλογιστούμε ότι σε παγκόσμια κλίμακα, ο τουριστικός τομέας συγκεντρώνει τις περισσότερες on line πωλήσεις.
Στο τελευταίο κεφάλαιο, ακολουθούν τα συμπεράσματα που απορρέουν από το σύνολο αυτής της πτυχιακής εργασίας.
|