Περίληψη: | Η οργάνωση του ανθρώπου σε κοινωνίες δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθεί η κοινωνική και οικονομική ζωή του. Με το πέρασμα των χρόνων, αλλάζουν οι συνθήκες διαβίωσης, οι ανάγκες επιβίωσης και οι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι θέλουν αλλά και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τον τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες παράγουν και οι κοινωνικές ομάδες καταναλώνουν, υπηρετούσε για πολλά χρόνια ένα γραμμικό σύστημα παραγωγής, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.
Στην παρούσα εργασία αναλύονται οι βασικές έννοιες οι οποίες εξηγούν όλα τα δεδομένα της κλιματικής κρίσης και της ανάγκης για βιωσιμότητα. Αναλύεται το γραμμικό μοντέλο οικονομίας και αντιπαρατίθεται με το νέο μοντέλο οικονομίας που είναι κυκλικό. Επεξηγείται η ιδέα της κυκλικής οικονομίας, οι βασικές της έννοιες, οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται, αναφέρονται τα πλεονεκτήματά της, αλλά και τα εμπόδια που μπορεί να παρουσιαστούν κατά την εφαρμογή της.
Στη συνέχεια παρουσιάζεται το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μετάβαση σε κυκλική οικονομία και παράλληλα το σχέδιο δράσης για την Ελλάδα. Αναλύονται όλες οι εφαρμογές κυκλικότητας, στα προϊόντα, στις παραγωγικές διαδικασίες και στα απόβλητα και τα βασικά επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις οι οποίες θέλουν να εντάξουν τις αρχές της κυκλικότητας στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας τους.
Τέλος γίνεται αναφορά σε μία σειρά από καλές αλλά και άστοχες πρακτικές κυκλικής οικονομίας από τις οποίες προκύπτουν συμπεράσματα ως προς τα αποτελέσματα υιοθέτησης των πρακτικών αυτών, ποιο επιχειρηματικό μοντέλο ακολουθήθηκε και ποιες από τις διαστάσεις του κυκλικού μοντέλου εξυπηρετήθηκαν στον δρόμο προς τη βιωσιμότητα.
|