Περίληψη: | Στη συγκεκριμένη μελέτη γίνεται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός υπολογιστικού πλαισίου για την ανάλυση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία πραγματεύεται τη δυνατότητα πρόβλεψης κατά την επενδυτική διαδικασία στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με τη χρήση τεχνικών και αλγορίθμων Υπολογιστικής Νοημοσύνης. Ειδικότερα, χρησιμοποιούνται πραγματικά δεδομένα μετοχών του χρηματιστηρίου σε ημερήσια βάση, τα οποία με κατάλληλη επεξεργασία είναι δυνατόν να μας οδηγήσουν στην κατασκευή μοντέλου πρόβλεψης.
“Is the economy stupid?” αναρωτιέται ο διάσημος οικονομολόγος Alan Greenspan, ενώ μέχρι και σήμερα οι κύριες (mainstream) οικονομικές θεωρίες (π.χ. Εfficient Μarket Ηypothesis) αδυνατούν να εξηγήσουν πολλά από τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά των οικονομικών και χρηματιστηριακών αγορών. Ο όρος αυτών των χαρακτηριστικών που χρησιμοποιείται στη διεθνή βιβλιογραφία είναι “stylized facts” και αναφέρονται σε γεγονότα όπως “fat tail phenomena”, “clustered volatility” και άλλα. Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται σε χρηματιστηριακές οικονομικές αγορές, αλλά η μελέτη μπορεί εύκολα να αναχθεί σε οποιοδήποτε επίπεδο, για παράδειγμα σε αυτό της αλληλεπίδρασης των τραπεζών στον τομέα των διατραπεζικών συναλλαγών. Προφανώς θα προτιμούσαμε να δημιουργήσουμε μια πλήρως ολοκληρωμένη χρηματιστηριακή αγορά που να προσομοιώνει πλήρως την σημερινή κατάσταση, αλλά κάτι τέτοιο μάλλον είναι αδύνατο καθώς οι οικονομικές αγορές γενικότερα είναι τόσο σύνθετες, που και μόνο η πλήρης μοντελοποίηση μίας πτυχής της κρίνεται θεωρητικά ως πράγμα αδύνατο.
Η εργασία αποτελεί μια προσπάθεια πρακτικής εφαρμογής της τεχνολογίας της Υπολογιστικής Νοημοσύνης, σύμφωνα με την μεθοδολογία της οποίας η προσπάθεια μας εστιάζεται στην κατάλληλη επιλογή και κατ’ επέκταση επεξεργασία των δεδομένων. Τα δεδομένα περιέχουν πληροφορία την οποία επιθυμούμε να εξάγουμε. Για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του μοντέλου είναι αναγκαία η διαδικασία αξιολόγησής του, κατά την οποία φαίνεται εάν το μοντέλο λειτουργεί σωστά, σύμφωνα δηλαδή με την ακρίβεια (accuracy) που το χαρακτηρίζει κατά τη δημιουργία του.
Για τη διασφάλιση της κατά το δυνατό πληρότητας της μελέτης, αφού πρώτα υπολογίσουμε για κάθε μία μετοχή ξεχωριστά την ημερήσια τιμή της, όπως αυτή προκύπτει από ορισμένους, αντιπροσωπευτικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, προσπαθούμε να δούμε κατά πόσο πλησιάζει την πραγματική τιμή κλεισίματος της αντίστοιχης μετοχής, γεγονός το οποίο παρέχει σημαντική πληροφορία σχετικά με το χρηματιστηριακό σύστημα. Για την ανάπτυξη αυτού του μοντέλου προσομοίωσης θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον η χρησιμοποίηση εναλλακτικών προσεγγίσεων τόσο από την πλευρά της ψυχολογίας της αγοράς όσο και από περιοχές της θεωρίας παιγνίων.
|