Περίληψη: | Αυτή η εργασία διαπραγματεύεται τη θεωρία της διοίκησης έργου, από μια τεχνική κυρίως οπτική, εξού και το «μια αλγοριθμική προσέγγιση» του τίτλου.
Για το σκοπό αυτό, η εργασία ξεκινάει με μια εισαγωγή στην έννοια του έργου, η οποία ακολουθείται από την ανάλυση των βασικών στοιχείων της θεωρίας της διοίκησης έργου και τους ορισμούς των σχετικών όρων και λειτουργιών που εμπλέκονται, στο Κεφάλαιο 1.
Στο Κεφάλαιο 2, αναλύεται ο Χρονικός Προγραμματισμός του έργου, που αποτελεί το σκελετό για όλη τη διαδικασία της διοίκησης ενός έργου. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι βασικές τεχνικές της δικτυωτής απεικόνισης ενός έργου και οι βασισμένες σε αυτό τεχνικές χρονικού προγραμματισμού Κρίσιμου Μονοπατιού (Critical Path Method – CPM) και η στοχαστική τεχνική PERT (Program Evaluation and Review Technique). Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η σχετικά νέα τεχνική της Κρίσιμης Αλυσίδας (Critical Chain Method), που παρουσιάζει σημαντικές καινοτομίες και αναπτύσσεται διεξοδικά.
Στο κεφάλαιο 3 μεταβαίνουμε από την απλουστευτική περίπτωση των εργασιών με μόνο χαρακτηριστικό τους χρόνους εκτέλεσής τους στην πιο ρεαλιστική περίπτωση όπου απαιτούν τη χρήση κάποιων πόρων για την εκτέλεσή τους. Παρουσιάζεται η έννοια των πόρων και το πώς οι περιορισμοί στη χρονική ή/και ποσοτική διαθεσιμότητά τους επηρεάζει το χρονικό προγραμματισμό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πρόβλημα του χρονικού προγραμματισμού με περιορισμένους πόρους και εκτενής ανάλυση γίνεται στις επιστημονικές τεχνικές που υπάρχουν και είναι δόκιμες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που είναι πολύ δύσκολο να λυθεί με βέλτιστο τρόπο.
Το κεφάλαιο 4 ασχολείται με το πρακτικότερο θέμα των ειδικών για τη διοίκηση έργου προγραμμάτων λογισμικού που κυκλοφορούν. Γίνεται συσχέτιση των λειτουργιών που πρέπει να διαθέτουν με τις αντίστοιχες λειτουργίες που επιτελούνται κατά τις διάφορες φάσεις του κύκλου ζωής ενός έργου και παρουσιάζονται με κριτική άποψη τα πιο διαδεδομένα προγράμματα αυτής της κατηγορίας.
Τέλος, στο κεφάλαιο 5 παρουσιάζεται ένα παράδειγμα εταιρίας που οι ανάγκες του έκαναν απαραίτητη την εφαρμογή των αρχών και τεχνικών της διοίκησης έργου. Πρόκειται για την ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., την θυγατρική εταιρία του ΟΣΕ που έχει αναλάβει να διεκπεραιώνει το κατασκευαστικό έργο που αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο και στο τελικό αυτό κεφάλαιο βλέπουμε πως έχει δομήσει ένα ολοκληρωμένο μηχανογραφικό σύστημα βασισμένο σε ένα πρόγραμμα διοίκησης έργου.
|