Περίληψη: | Σε αυτή την εργασία γίνεται μία προσπάθεια για να εντοπιστεί η Σχερία, όπως την περιγράφει ο Όμηρος στο έπος του. Μέσα από τα κείμενα του Όμηρου, αντλούνται οι απαραίτητες πληροφορίες για τον τόπο των Φαιάκων, ώστε να μπορέσει μετά να τοποθετηθεί επιτυχώς στο χάρτη. Για τη διευκόλυνση της εργασίας οι πληροφορίες έχουν χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες : την καταγωγή των Φαιάκων, τα πλοία τους, τα γεωγραφικά, γεωπονικά και τοπογραφικά στοιχεία του τόπου τους καθώς και τη θεϊκή παρέμβαση και αναλύονται η καθεμία ξεχωριστά.
Στη συνέχεια λαμβάνοντας υπόψην τα στοιχεία που συλλέχθηκαν βρίσκονται τα πιθανά σημεία που μπορεί να βρίσκεται η Σχερία. Η μια πιθανότητα είναι να βρίσκεται στην Κέρκυρα, όπως υποστηρίζουν αρκετοί μελετητές, όπως οι Dorpfeld (1911), Bulle (1930), Μαρίνος (1955), Σακελλαρίου-Μανέ (1955), όμως όλες οι έρευνες και οι ανασκαφές που έχουν γίνει σε διάφορες περιοχές της Κέρκυρας δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, έτσι μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να βρίσκεται εκεί.
Η άλλη πιθανότητα είναι να βρίσκεται στη σημερινή Ταρτησσό, όπως υποστηρίζουν άλλοι μελετητές, όπως οι Δέπος (1980), Πετρίδης (2005), Παπαμαρινόπουλος (2008), Τζιροπούλου (2008), Kühne (2008). Αυτή η υπόθεση είναι και η πιο βάσιμη, αφού συνδυάζει τα περισσότερα στοιχεία που αναφέρει ο Όμηρος στις περιγραφές του. Ακόμα δεν έχει φέρει τίποτα στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, αλλά είναι ακόμα νωρίς, μιας και οι ανασκαφές στην περιοχή ξεκίνησαν το 2009 από την ισπανική αρχαιολογική υπηρεσία.
Από τα παραπάνω καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η Σχερία, ο τόπος των Φαιάκων βρίσκεται πιθανώς στη περιοχή της προϊστορικής Ταρτησσού.
|