Περίληψη: | Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η λειτουργία φωτοβολταϊκών πλαισίων πολυκρυσταλλικού πυριτίου και συγκεκριμένα γίνεται εξαγωγή των dc παραμέτρων (ηλεκτρικά χαρακτηριστικά) του συγκεκριμένου τύπου φωτοβολταϊκού πλαισίου υπό φωτισμό σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.
Αρχικά παρατίθεται η θεωρία για τα ηλιακά κύτταρα που είναι η βασική δομική μονάδα του φωτοβολταϊκού πλαισίου. Για να μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό σε όλους το φωτοβολταϊκό φαινόμενο, δίδεται μια διεξοδική περιγραφή της λειτουργίας της p-n επαφής. Παράλληλα, μελετώνται κάποια προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και οι πιθανοί τρόποι σύνδεσης μιας οικιακής εγκατάστασης.
Στην συνέχεια ακολουθεί το πειραματικό μέρος. Σε αυτό παρουσιάζεται μια σειρά μετρήσεων που διεξήχθησαν κατά την διάρκεια του ακαδημαικού έτους 2008-2009 και η χάραξη γραφικών παραστάσεων μέσω των οποίων καταδεικνύεται πόσο επηρεάζεται η λειτουργία των φωτοβολταϊκών πλαισίων από κάποιους περιβαλλοντικούς παράγοντες σε διαφορετικές εποχές.
Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πειραματική διαδικασία παρέχουν γνώση για την μελέτη μιας πραγματικής εγκατάστασης στην περιοχή της Πάτρας. Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα είναι η ετήσια συνολική αποδιδόμενη ενέργεια από το πλαίσιο πολυκρυσταλλικού πυριτίου των 80W σε κλίση 38 μοίρες στην περιοχή της Πάτρας που είναι 98 KWh/έτος.
Στη μελέτη αυτή περιλαμβάνεται και μια πρόταση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην ταράτσα της φοιτητικής εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Λαμβάνοντας υπόψιν μας τις ενεργειακές ανάγκες της φοιτητικής εστίας, έγινε προσπάθεια να βρεθεί μια λύση τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών πλαισίων, έτσι ώστε το σύστημά μας να είναι λειτουργικό καλύπτωντας όσο το δυνατό τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια.
Θεωρείται όμως αναγκαίο να αναφερθεί οτι οι πειραματικές μετρήσεις στις οποίες στηρίζεται η μελέτη αυτή συνιστούν ένα μέρος μόνο των μετρήσεων οι οποίες απαιτούνται για την πλήρη ανάπτυξη και διερεύνηση του θέματος που πραγματεύεται η παρούσα Διπλωματική εργασία.
|