Η αντίληψη και η συμβουλευτική παρέμβαση του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γύρω από το σχολικό εκφοβισμό (bullying)

Ο σχολικός εκφοβισμός, ή αλλιώς θυματοποίηση (bullying), ως μία μορφή σωματικής, λεκτικής ή κοινωνικής επιθετικότητας, είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή επιθετικής συμπεριφοράς στο χώρο του σχολείου. Πρόκειται για ένα φαινόμενο πολυπρισματικό, καθώς οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων, έχει πολλές συνέπει...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Βεγιάννη, Ειρήνη
Άλλοι συγγραφείς: Κρίβας, Σπυρίδων
Μορφή: Thesis
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: 2012
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:http://hdl.handle.net/10889/5026
id nemertes-10889-5026
record_format dspace
spelling nemertes-10889-50262022-09-05T05:00:46Z Η αντίληψη και η συμβουλευτική παρέμβαση του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γύρω από το σχολικό εκφοβισμό (bullying) Βεγιάννη, Ειρήνη Κρίβας, Σπυρίδων Κρίβας, Σπυρίδων Βασιλόπουλος, Στέφανος Δημάκος, Ιωάννης Vegianni, Irini Σχολικός εκφοβισμός Συμβουλευτική Εκπαιδευτικοί Bullying Counseling Teachers 371.58 Ο σχολικός εκφοβισμός, ή αλλιώς θυματοποίηση (bullying), ως μία μορφή σωματικής, λεκτικής ή κοινωνικής επιθετικότητας, είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή επιθετικής συμπεριφοράς στο χώρο του σχολείου. Πρόκειται για ένα φαινόμενο πολυπρισματικό, καθώς οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων, έχει πολλές συνέπειες και εμπλέκει ένα μεγάλο αριθμό προσώπων. Εξαιτίας αυτού, αποτελεί ένα πεδίο που συγκεντρώνει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον σε ερευνητικό επίπεδο παγκοσμίως. Εδώ, λοιπόν, καλείται το σχολείο, ως θεσμός, και ο εκπαιδευτικός, ως ο βασικότερος «εκπρόσωπός» του, να αναδείξουν τη σημασία και τον τρόπο της παρέμβασής τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το ερώτημα κατά πόσο δύναται η Συμβουλευτική, ως ένας κλάδος που μπορεί και πρέπει να έχει εφαρμογή στο σύγχρονο σχολείο, να διαδραματίσει κάποιο ρόλο κατά τη διάρκεια της παρέμβασης αυτής. Η παρούσα εργασία διερευνά τον τρόπο, με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αντιλαμβάνονται τις διαστάσεις και τις διάφορες πτυχές του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, το πώς κατανοούν το συμβουλευτικό τους ρόλο και, τέλος, το κατά πόσο εντάσσουν στρατηγικές της συμβουλευτικής στην παρέμβασή τους στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Bullying, also called victimization, as a form of corporal, verbal or social hostility, is considered as the most popular type of aggressive attitude in school. It is a multidimensional phenomenon, due to the fact that it is caused by a variety of factors, has many consequences and involves a large number of people. As a result, it is a phenomenon that gradually interests the global scientific community. At this point, the school, as an institution, and the teacher, as its most basic “representative”, need to designate the importance and the way to intervene effectively, in order to face this phenomenon. It must also be considered in what way can counseling, as a sector that can and has to be implemented in the contemporary school, play a role during this intervention. The present study investigates the way teachers of Primary Schools perceive the different aspects of bullying, how they realize their consulting role and, finally, which strategies of counseling do they include during their intervention at the phenomenon of bullying. 2012-02-14T10:39:07Z 2012-02-14T10:39:07Z 2011-11-16 2012-02-14 Thesis http://hdl.handle.net/10889/5026 gr Η ΒΚΠ διαθέτει αντίτυπο της διατριβής σε έντυπη μορφή στο βιβλιοστάσιο διδακτορικών διατριβών που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου της. 0 application/pdf
institution UPatras
collection Nemertes
language Greek
topic Σχολικός εκφοβισμός
Συμβουλευτική
Εκπαιδευτικοί
Bullying
Counseling
Teachers
371.58
spellingShingle Σχολικός εκφοβισμός
Συμβουλευτική
Εκπαιδευτικοί
Bullying
Counseling
Teachers
371.58
Βεγιάννη, Ειρήνη
Η αντίληψη και η συμβουλευτική παρέμβαση του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γύρω από το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
description Ο σχολικός εκφοβισμός, ή αλλιώς θυματοποίηση (bullying), ως μία μορφή σωματικής, λεκτικής ή κοινωνικής επιθετικότητας, είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή επιθετικής συμπεριφοράς στο χώρο του σχολείου. Πρόκειται για ένα φαινόμενο πολυπρισματικό, καθώς οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων, έχει πολλές συνέπειες και εμπλέκει ένα μεγάλο αριθμό προσώπων. Εξαιτίας αυτού, αποτελεί ένα πεδίο που συγκεντρώνει συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον σε ερευνητικό επίπεδο παγκοσμίως. Εδώ, λοιπόν, καλείται το σχολείο, ως θεσμός, και ο εκπαιδευτικός, ως ο βασικότερος «εκπρόσωπός» του, να αναδείξουν τη σημασία και τον τρόπο της παρέμβασής τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το ερώτημα κατά πόσο δύναται η Συμβουλευτική, ως ένας κλάδος που μπορεί και πρέπει να έχει εφαρμογή στο σύγχρονο σχολείο, να διαδραματίσει κάποιο ρόλο κατά τη διάρκεια της παρέμβασης αυτής. Η παρούσα εργασία διερευνά τον τρόπο, με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αντιλαμβάνονται τις διαστάσεις και τις διάφορες πτυχές του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, το πώς κατανοούν το συμβουλευτικό τους ρόλο και, τέλος, το κατά πόσο εντάσσουν στρατηγικές της συμβουλευτικής στην παρέμβασή τους στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.
author2 Κρίβας, Σπυρίδων
author_facet Κρίβας, Σπυρίδων
Βεγιάννη, Ειρήνη
format Thesis
author Βεγιάννη, Ειρήνη
author_sort Βεγιάννη, Ειρήνη
title Η αντίληψη και η συμβουλευτική παρέμβαση του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γύρω από το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
title_short Η αντίληψη και η συμβουλευτική παρέμβαση του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γύρω από το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
title_full Η αντίληψη και η συμβουλευτική παρέμβαση του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γύρω από το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
title_fullStr Η αντίληψη και η συμβουλευτική παρέμβαση του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γύρω από το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
title_full_unstemmed Η αντίληψη και η συμβουλευτική παρέμβαση του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γύρω από το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
title_sort η αντίληψη και η συμβουλευτική παρέμβαση του εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης γύρω από το σχολικό εκφοβισμό (bullying)
publishDate 2012
url http://hdl.handle.net/10889/5026
work_keys_str_mv AT begiannēeirēnē ēantilēpsēkaiēsymbouleutikēparembasētouekpaideutikoutēsprōtobathmiasekpaideusēsgyrōapotoscholikoekphobismobullying
_version_ 1771297142695002112