Περίληψη: | Η εισαγωγή των νέων Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση άλλαξε σημαντικά τη μορφή και τη λειτουργία της. Με την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται ακόμα η ηλεκτρονική μάθηση (e-learning), m-learning και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση απέκτησε μια νέα διάσταση και νέες δυνατότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί έναν από τους βασικούς προπομπούς της νέας εποχής στο χώρο της εκπαίδευσης. Η κινητή ηλεκτρονική μάθηση θα χαρακτηρίσει τις νέες στρατηγικές, τις πρακτικές, τα εργαλεία, τις εφαρμογές, και τους πόρους για να εκπληρώσει την υπόσχεση της πανταχού παρούσας, προσωπικής, και συνδεδεμένης εκμάθησης, καθώς βασίζεται στην ιδέα της εκμάθησης με κινητές συσκευές οπουδήποτε οποιαδήποτε στιγμή, παρέχοντας μεγαλύτερη ευκολία στην κίνηση, τη σύνδεση σε κάποιο δίκτυο και τέλος χαρακτηρίζεται άπό νέες στρατηγικές και τα εργαλεία. Επομένως, προσφέρει ανεξαρτησία.
Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι να υλοποιηθεί ένα σύστημα που θα βασίζεται στα διεθνή τεχνολογικά πρότυπα για ανοικτή, σύγχρονη και ασύγχρονη εκμάθηση για κινητά τηλέφωνα και ειδικότερα για iPhones. Θα χρησιμοποιηθεί και επεκταθεί η πλατφόρμα ανοικτού κώδικα Moodle και το σύστημα θα πληρεί όλες τις τεχνικές προδιαγραφές καθώς τα κινητά τηλέφωνα απαιτούν ειδικές τεχνικές και λειτουργικές απαιτήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, αποσαφηνίζονται βασικοί όροι για την μάθηση και την εκπαίδευση, καθώς επίσης παρουσιάστηκαν ακροθιγώς και οι τύποι εκπαίδευσης και μάθησης. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η υφιστάμενοι κατάσταση στα παραδοσιακά Συστήματα Διαχείρισης Μάθησης και στα Προσαρμοστικά Συστήματα Ηλεκτρονικής Μάθησης. Αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί ως βασικός πυρήνας του συστήματος ένα παραδοσιακό σύστημα διαχείρισης μάθησης, το Moodle, βασιζόμενοι σε μια αξιολόγηση (Sabine 2005) που διεξήχθει σε εννιά Εφαρμογές Ανοικτού Κώδικα (Open Source) εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ο κύριος στόχος της αξιολόγησης ήταν οι ικανότητες και τα χαρακτηριστικά των συστημάτων αυτών στην προσαρμογή και την εξατομίκευση και το Moodle έλαβε τη μέγιστη αξιολόγηση σε πέντε από τα οκτώ κριτήρια που τέθηκαν. Στόχος αυτής της έρευνας ήταν να βρεθεί το καλύτερο σύστημα ηλεκτρονικής μάθησης ανοικτού κώδικα το οποίο θα μας επέτρεπε να αναπτυχθεί μια πλατφόρμα κινητής μάθησης που θα συνδίαζε τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων Προσαρμοστικών Συστημάτων Ηλεκτρονικής Μάθησης, όπως η προσαρμοστικότητα και την εξατομίκευση με τα βασικά χαρακτηριστικά των παραδοσιακών Συστημάτων Διαχείρισης Μάθησης, όπως είναι η επαναχρησιμοποίηση και η ολοκλήρωση.
Πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση του Moodle σε διαθέσιμο server της σχολής Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής και πραγματοποιήθηκε κατάλληλη επέκταση του με τέτοιο τρόπο ώστε τα μαθήματα να προσαρμόζονται στις δυνατότητες κάθε μαθητή, στους μαθησιακούς στόχους του, καθώς και στα επίπεδα γνώσης, και το τρόπο μάθησης του κάθε μαθητή, ενώ ταυτόχρονα να είναι προσβάσιμα και από κινητές συσκευές όπως iPhones και iPads. Για να επιτευχθεί η πρόσβαση στα μαθήματα της πλατφόρμας από κινητές συσκευές εγκαταστάθηκαν σε ένα iPhone οι εφαρμογές mPage και mTouch. Ύστερα από πειράματα που διενεργήθηκαν η εφαρμογή mPage παρουσιάζει πλεονεκτήματα έναντι της εφαρμογής mTouch και του web browser. Τα πλεονεκτήματα που εμφανίζονται και αναλύονται στην παρούσα διπλωματική οφείλονται στο γεγονός ότι η mPage επικοινωνεί με τη δική της web service και είναι σε θέση να ζητά μόνο τα δεδομένα που χρειάζεται.
|