Περίληψη: | Κάθε κτίριο που δημιουργείται είναι απαραίτητο να έχει τη στοιχειώδη προστασία έναντι πυρκαγιάς, πολύ δε περισσότερο όταν αυτό το κτίριο είναι ένας χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά σε διάφορες δραστηριότητες. Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι να αποτυπωθούν οι εγκαταστάσεις πυρασφάλειας και πυρόσβεσης των κτηρίων των τμημάτων Βιολογίας – Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών με το AutoCAD. Στόχος της είναι να διαπιστώσει αν ικανοποιούνται οι κανονισμοί πυρασφάλειας που έχει θέσει το Πυροσβεστικό Σώμα και εάν λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους όσον αφορά τον τομέα της πυροπροστασίας. Η διπλωματική εργασία απευθύνεται σε άτομα που ασχολούνται με την εκπόνηση μελετών πυρασφάλειας, είτε είναι φοιτητές, είτε μηχανικοί, είτε στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στο πρώτο κεφάλαιο, αναλύονται οι βασικές έννοιες της Πυρκαγιάς, με σκοπό την πλήρη κατανόηση του φαινομένου αυτού.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, αφορά την πυροπροστασία κτηρίων όπου γίνεται αναφορά στην παθητική και ενεργητική πυροπροστασία των κτηρίων όπου περιγράφονται οι τρόποι πυροπροστασίας και όλα τα μέσα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης που χρησιμοποιούνται σήμερα καθώς και τα κριτήρια επιλογής τους.
Στο τρίτο κεφάλαιο, αποτυπώνονται οι εγκαταστάσεις πυρασφάλειας και πυρόσβεσης των κτηρίων των τμημάτων Βιολογίας – Μαθηματικών.
Στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η ενεργητική μελέτη πυρασφάλειας των κτηρίων των τμημάτων Βιολογίας – Μαθηματικών.
Τέλος στο παράρτημα παρουσιάζονται οι κανονισμοί πυρασφάλειας και πυροπροστασίας όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από το Πυροσβεστικό Σώμα. Πιο συγκεκριμένα παρουσιάζεται το προεδρικό διάταγμα «Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων (Π.Δ. 71/88)», το οποίο αποτελεί το βασικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο γίνονται όλες οι μελέτες πυροπροστασίας, επισυνάπτονται τα σχέδια των αποτυπώσεων και τα σχέδια της μελέτης καθώς και το σχεδιαστικό πρόγραμμα AutoCAD 2011.
|