Περίληψη: | Η εν λόγω διπλωματική εργασία πραγματεύεται ένα νέο και καινοτόμο θέμα που αφορά την εξέλιξη στο καθεστώς πρόνοιας και υγειονομικής περίθαλψης της τρίτης ηλικίας στο εξωτερικό και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα.
Εισαγωγικά, η επόμενη δεκαετία αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση στον αριθμό των ηλικιωμένων πολιτών με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στους τομείς φροντίδας των ηλικιωμένων καθώς, επίσης, και στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις που δημιουργεί η κατάσταση αυτή. Ένα από τα μέτρα που μπορεί να χρησιμεύσει για την αντιμετώπιση των ραγδαίων αλλαγών που παρατηρούνται, είναι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με σκοπό την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων ατόμων στην καθημερινή τους ζωή. Ως “Ambient Assisted Living (AAL)”, λοιπόν, χαρακτηρίζεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, κύριος στόχος του οποίου είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων πολιτών μέσω της ανάπτυξης ηλικιο-ευαίσθητων λύσεων ICT (ΤΠΕ) (ΤΠΕ: Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών). Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, αναλύει την τεχνολογία που υιοθετεί και εξελίσσει το κάθε κράτος ξεχωριστά, αλλά και τη διακρατική συνεργασία, καθώς, επίσης, και τις αντίστοιχες ελληνικές προσπάθειες στο εν λόγω πεδίο της τεχνολογίας πρόνοιας.
Αναφέρεται λεπτομερώς στη διακρατική συνεργασία κυρίως μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με την τεχνολογία πρόνοιας (welfare technology), που είναι ήδη σε εξέλιξη, καθώς και σε πολλές νέες εταιρικές σχέσεις που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον. Επιπροσθέτως, αναφέρεται στην προσπάθεια του ευρωπαϊκού οργανισμού AGE που εξελίσσεται στο ίδιο πλαίσιο με αφορμή το έτος 2012 ως Ευρωπαϊκό Έτος για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών.
Γίνεται συζήτηση με αναφορές στο κέρδος και την οικονομική εξέλιξη μέσω αυτού του τομέα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Εκτός της ανάγκης για εξέλιξη τεχνολογιών που θα κριθούν επιβοηθητικές στην ποιότητα ζωής της Τρίτης ηλικίας, ο συγκεκριμένος τομέας παρέχει σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, μία δυνητικά πολύ σημαντική δυνατότητα για την ανάπτυξη του εμπορίου και της βιομηχανίας. Το γεγονός αυτό αποτελεί έναν ακόμη λόγο για περαιτέρω συζήτηση στην εξέλιξη αυτών των τεχνολογιών που δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς, ειδικά σε κρίσιμες οικονομικές περιόδους. Επομένως, οι παραπάνω κινήσεις, επιβάλλεται να είναι το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ του Ερευνητικών Κέντρων/Πανεπιστημίων, Υπουργείων, Δήμων και Περιφερειών.
Εν κατακλείδι γίνεται μια σύγκριση στην παραγωγή και υλοποίηση των ΤΠΕ σε Γερμανία και Ελλάδα, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται νεότερες ιδέες και προτάσεις μέσα από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες που εκθέτονται.
|