Περίληψη: | Στόχος της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι να διερευνηθεί η επίδραση της ιμικουϊμόδης, ενός τοπικώς εφαρμοζόμενου στο δέρμα αγωνιστού των Toll-like 7 υποδοχέων (Τoll-like receptors, ΤLRs), στην συστηματική ανοσία σε ασθενείς με δερματικές HSV και HPV λοιμώξεις. Πιο αναλυτικά θέλουμε να διερευνήσουμε μήπως η τοπική χορήγηση ιμικουϊμόδης μπορεί να επηρεάσει τις κυτταροκίνες που συμμετέχουν στους μηχανισμούς φυσικής και επίκτητης ανοσίας και τους κυτταρικούς πληθυσμούς και όπως είναι τα Τ κύτταρα (βοηθητικά, κυτταροτοξικά, παρθενικά, μνήμης, ενεργοποιημένα και ρυθμιστικά), τα Β κύτταρα και τα φυσικά φονικά κύτταρα (ΝΚ).
Οι TLRs είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ φυσικής και επίκτητης ανοσίας εφόσον είναι οι υποδοχείς που αναγνωρίζουν και προσδένουν μοριακές δομές των παθογόνων (pathogen associated molecular patterns-PAMPs). Η έκφραση TLRs έχει εντοπιστεί σε πολλούς κυτταρικούς όπως ουδετερόφιλα, μακροφάγα, δεντριτικά κύτταρα, ενδοθηλιακά κύτταρα της δερμίδας, επιθηλιακά κύτταρα των βλεννογόνων, Β και Τ κύτταρα. Η ενεργοποίηση των TLRs οδηγεί σε έκκριση κυτταροκινών και χημειοκινών που έχουν σαν στόχο την ενεργοποίηση της φυσικής ανοσίας, που προκαλεί τελικά την δημιουργία της επίκτητης ανοσίας.
Οι ιμιδαζοκινολίνες συνιστούν μία κατηγορία νουκλεοσιδικών αναλόγων που αναπτύχθηκαν σαν αντιϊκοί παράγοντες. Η ιμικουϊμόδη είναι ένας εκπρόσωπος των ιμιδαζοκινολινών που χρησιμοποιείται για την θεραπεία των κονδυλωμάτων και των επιθηλιακών καρκίνων του δέρματος. Η ιμικουϊμόδη (imiquimod) είναι προσδέτης των TLRs - πιο ειδικά του TLR-7 και χορηγείται τοπικά υπό την μορφή αλοιφής. Έχει χαρακτηριστεί σαν ανοσορρυθμιστικός παράγοντας, γιατί μέσω της πρόσδεσης της στον TLR-7 προκαλεί ένα σύνολο αντιδράσεων όπως η αύξηση της κυτταροτοξικότητας των φυσικών φονικών κυττάρων (ΝΚ), η ενεργοποίηση των μακροφάγων να εκκρίνουν κυτταροκίνες, η ενεργοποίηση και η μετανάστευση των κυττάρων του Langerhans από το δέρμα στους λεμφαδένες και η επαγωγή του πολλαπλασιασμού και της διαφοροποίησης των Τ και Β κυττάρων.
Επί του παρόντος παραμένει άγνωστο αν η τοπικώς εφαρμοζόμενη ιμικουϊμόδη είναι σε θέση να εξασκεί επιπλέον της τοπικής και συστηματική ανοσοτροποποιητική δράση. Για τον λόγο αυτό στην παρούσα εργασία μελετήσαμε την επίδραση της ιμικουϊμόδης στο ανοσοποιητικό σύστημα υγιών μαρτύρων και ασθενών με HSV και HPV λοιμώξεις τόσο σε επίπεδο κυτταροκινών με την μέθοδο Cytometric bead array (CBA) όσο και σε επίπεδο κυκλοφορούντων κυτταρικών πληθυσμών στο περιφερειακό αίμα με κυτταρομετρία ροής (FACS). Τα αποτελέσματα μας υποδεικνύουν ότι η τοπική εφαρμογή της ιμικουϊμόδης είναι ικανή να προκαλέσει συστηματική ανοσοτροποποίηση και αυτό αποτελεί μια νέα και αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία.
|