Περίληψη: | Η Δικαλουταμίδη είναι γνωστό φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά με το εμπορικό όνομα casodex. Η διακαλουταμίδη υπάρχει σε δύο κρυσταλλικές μορφές (πολύμορφα) εκ των οποίων το πολύμορφο που εξετάζουμε (Ι) είναι αυτό που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία για την παραγωγή των δισκίων.
Στην παρούσα εργασία αναπτύσσονται μεθοδολογίες ποσοτικού προσδιορισμού της δικαλουταμίδης Ι σε δισκία βασιζόμενες στις τεχνικές XRD (Χ Ray Diffraction), Raman και ATR (Attenuated Total Reflectance). Οι τεχνικές αυτές είναι οι πλέον κατάλληλες για τον ποσοτικό προσδιορισμό πολυμόρφων αφού οι ευρέως χρησιμοποιούμενες χρωματογραφικές τεχνικές δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των διαφορετικών κρυσταλλικών φάσεων.
Για τον προσδιορισμό αυτό παρασκευάστηκαν μείγματα γνωστών αναλογιών κατά βάρος, της δραστικής και των εκδόχων, και χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία πρότυπης καμπύλης βαθμονόμησης για κάθε μία τεχνική. Οι καμπύλες βαθμονόμησης ήταν της μορφής y= a + b x. Το όριο ανίχνευσης για την ATR είναι 0,048 % wt, για την XRD είναι 0.14% wt και για τη μέθοδο FT-Raman 0.053% wt.
Η εφαρμογή των εξισώσεων βαθμονόμησης σε εμπορικά δισκία των 50mg έδωσε τα ακόλουθα αποτελέσματα. Στη μέθοδο της περίθλασης ακτινών Χ η δραστική ουσία βρέθηκε να είναι 51,2 mg. Αυτή η τιμή αντιστοιχεί σε σφάλμα επί της ονομαστικής τιμής ίσο με 2,4% ενώ αντίστοιχα στη φασματοσκοπία Raman το σφάλμα της ονομαστικής τιμής βρέθηκε ίσο με 0,96% αφού η δραστική στο δισκίο μετρήθηκε και βρέθηκε να αντιστοιχεί σε 50,48 mg. Είναι ενδιαφέρον ότι ενώ η τεχνική της Attenuated Total Reflectance έδωσε ικανοποιητική καμπύλη βαθμονόμησης εντούτοις η εφαρμογή της στο εμπορικό σκεύασμα ήταν απογοητευτική και το σφάλμα βρέθηκε να είναι μεγαλύτερο του 67%. Πιθανώς η αποτυχία να οφείλεται στο μέγεθος των σωματιδίων στα κονιοποιημένα εμπορικά δισκία το οποίο μπορεί να ήταν αρκετά διαφορετικό από το αντίστοιχο μέγεθος στα πρότυπα μείγματα του εργαστηρίου..
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα συνιστάται η εφαρμογή της φασματοσκοπίας Raman για τον ποσοτικό προσδιορισμό της δραστικής γιατί συνδυάζει μικρό όριο ανίχνευσης και πολύ μικρή απόκλιση των ποσοτικών αποτελεσμάτων των εμπορικών δισκίων από την ονομαστική τιμή του σκευάσματος.
|