Περίληψη: | Η ψηφιοποίηση περιεχομένου είναι πλέον μια καλά καθορισμένη διαδικασία σε παγκόσμια κλίμακα και αποσκοπεί στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών. Παρόλα αυτά, η διαχείριση του ψηφιοποιημένου περιεχομένου και των μεταδεδομένων που το συνοδεύουν δεν έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να ισχύει ένα κοινά αποδεκτό πρότυπο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ο όγκος των δεδομένων αυξάνεται συνεχώς καθιστά επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας συστημάτων οργάνωσης και διαχείρισης τους.
Οι Ψηφιακές Βιβλιοθήκες είναι συστήματα λογισμικού, που αποθηκεύουν και οργανώνουν την πληροφορία ώστε να παρέχουν προηγμένες υπηρεσίες αναζήτησης και πλοήγησης στους χρήστες τους. Αποτελούν δε, ένα ιδιαίτερα αναπτυσσόμενο πεδίο έρευνας και ανάπτυξης που συνδυάζει επιστημονικά πεδία από διάφορους τομείς.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάμε συστήματα Ψηφιακών Βιβλιοθηκών ανοικτού κώδικα καθώς και τα πρότυπα που έχουν προταθεί για την διαλειτουργικότητα του περιεχομένου τους. Επιπλέον, σημειώνουμε τις αδυναμίες των σύγχρονων συστημάτων Ψηφιακών Βιβλιοθηκών όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών ενός Πολιτιστικού Οργανισμού και επιλέγοντας τα πλέον ενεργά και χρησιμοποιούμενα από τη διεθνή κοινότητα πρότυπα δημιουργούμε ένα σύστημα που διασυνδέει Ψηφιακές Βιβλιοθήκες με συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου. Τέλος, η διασύνδεση επιτυγχάνεται με χρήση της γλώσσας XML και εφαρμόζεται σε δύο αντιπροσωπευτικά συστήματα από την κάθε κατηγορία.
|