Περίληψη: | Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media) έχουν μόλις τα τελευταία χρόνια ξεκινήσει να χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις, ως εργαλεία επικοινωνιακής στρατηγικής. Κατά συνέπεια, τα επιχειρηματικά στελέχη δραστηριοποιούνται στα ΜΚΔ, χωρίς να έχει διαμορφωθεί ακόμη ένα ικανοποιητικό πεδίο εμπειρικής έρευνας που να υποστηρίζει και να αιτιολογεί την σκοπιμότητα της χρήσης αυτών των μέσων, σε όρους αύξησης της απόδοσης, ή άλλων στόχων μάρκετινγκ. Σκοπός της παρούσας ποσοτικής μελέτης είναι:
Να διερευνήσουμε τους λόγους, τους τρόπους και την ένταση της δραστηριοποίησης στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην επιχειρηματική αγορά (b-to-b), καθώς και την επίδραση της δραστηριοποίησης αυτής στην απόδοση των επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, η υπόθεση (Η1) που ελέγχουμε είναι ότι οι στρατηγικές χρήσης και η ένταση χρήσης των ΜΚΔ επηρεάζουν θετικά την απόδοση της επιχείρησης, σε όρους αύξησης των πωλήσεων και εύρεσης νέων πελατών και προμηθευτών.
Για την πραγματοποίηση της έρευνας μας συντάξαμε ένα ποσοτικό ερωτηματολόγιο το οποίο στηρίχθηκε σε προκαταρκτική ποιοτική έρευνα, με προσωπικές συνεντεύξεις από ειδικούς πάνω στο θέμα και επισκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας. Το ερευνητικό δείγμα απετέλεσαν 405 επιχειρήσεις, οι οποίες επιλέχθηκαν τυχαία από διαδικτυακό ΜΚΔ LinkedIn (επί συνόλου 2620 ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν ιστολόγιο σ’ αυτό), το οποίο απετέλεσε και το ερευνητικό πλαίσιο της έρευνάς μας. Το ποσοτικό ερευνητικό εργαλείο απεστάλη ηλεκτρονικά, στον προσωπικό ηλεκτρονικό λογαριασμό των στελεχών που φαίνεται να εκπροσωπούν την εταιρία τους στο LinkedIn. Συνολικά απάντησαν116 ερωτώμενοι, με ποσοστό ανταπόκρισης 28.64%. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 04/06/2013 και 29/07/2013.
Η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων μας πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πακέτο SPSS v.21. Η ποσοτική ανάλυση περιλαμβάνει περιγραφική ανάλυση (Μέσοι Όροι, Τυπικές Αποκλίσεις, έλεγχος κανονικότητας κατανομών), διερευνητικές αναλύσεις παραγόντων, αναλύσεις αξιοπιστίας, συσχετίσεων, πολλαπλής παλινδρόμησης.
Τα ευρήματα της έρευνας παρείχαν μερική υποστήριξη στην υπόθεση Η1, η οποία υποστήριζε ότι η ένταση και οι στρατηγικές χρήσης των ΜΚΔ έχουν θετική επίδραση επί της απόδοσης των επιχειρήσεων, σε όρους αύξησης πωλήσεων, ανεύρεσης νέων συνεργατών και νέων προμηθευτών. Περαιτέρω, η έρευνα καταλήγει σε βασικά συμπεράσματα για τα κριτήρια επιλογής, τους λόγους και τρόπους βέλτιστης δραστηριοποίησης στα ΜΚΔ. Η μελέτη καταλήγει με τους περιορισμούς της έρευνας, καθώς και με προτάσεις για τις επιχειρήσεις και για μελλοντική έρευνα.
|