Περίληψη: | Η παρούσα εργασία διερεύνησε τις αντιλήψεις εκπαιδευτικών του Δημοτικού αναφορικά με τη διδακτική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας. Στόχοι της έρευνας αποτέλεσαν η ανάδειξη των αντιλήψεων που έχουν σχηματίσει οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού σχετικά με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας και η επισήμανση ή μη της ανάγκης για επιμόρφωση τους αναφορικά με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία της Ιστορίας.
Η έρευνα διεξήχθη κατά το σχολικό έτος 2013-2014 με δώδεκα εκπαιδευτικούς του Δημοτικού ηλικίας 22- 54 χρονών οι οποίοι κατά το τρέχον σχολικό έτος εργάζονται σε σχολεία της Πάτρας και της Ναυπάκτου. Οι εκπαιδευτικοί προέρχονται τόσο από τη δημόσια όσο και από την ιδιωτική εκπαίδευση. Συγκεντρώθηκαν τα ποιοτικά δεδομένα από τις 12 ημι-δομημένες συνεντεύξεις οι οποίες αποσκοπούσαν στη διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών: δόθηκε έμφαση στη γνώμη τους για τα οφέλη από τη διδακτική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο μάθημα της ιστορίας τόσο για τον μαθητή όσο και για τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, τους παράγοντες που δυσχεραίνουν την προσπάθειά τους για ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη διδακτική διαδικασία, τα συναισθήματα που τους δημιουργεί η διαδικασία ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών, την άποψη τους για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν διδακτικά τις νέες τεχνολογίες καθώς και για την ανάγκη ή μη επιμόρφωσης σε θέματα σχετικά με τη διδασκαλία με τις νέες τεχνολογίες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί διάκεινται θετικά απέναντι στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των ΤΠΕ στη διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας ενώ ακόμη και με τους στοιχειώδεις τρόπους με τους οποίους επιχειρούν την ένταξη αυτή φανερώνεται η διάθεσή τους για αλλαγή από τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας του συγκεκριμένου μαθήματος. Ακόμη επισημάνθηκε από όλους η ανάγκη για επιμόρφωση σε θέματα σχετικά με τη διδακτική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας ενώ έγιναν και προτάσεις προς τους εκπονητές των Αναλυτικών Προγραμμάτων για περαιτέρω διευκόλυνση τους στο διδακτικό τους έργο.
|