Περίληψη: | Μία από τις πιο γοργά αναπτυσσόμενες περιοχές της επιστήμης των υπολογιστών είναι η ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων που υποστηρίζουν τις αποφάσεις των χρηστών και παρέχουν ένα ευρύ πεδίο υπηρεσιών. Η εξυπνάδα τους βασίζεται στην παρακολούθηση και αποκωδικοποίηση των αναγκών και την προσομοίωση της συμπεριφοράς του χρήστη.
Το αντικείμενο της παρούσας διατριβής είναι η παρουσίαση ενός νέου, αξιόπιστου συστήματος δυναμικής αξιολόγησης της συμπεριφοράς του οδηγού και υποστήριξης αυτού σε πραγματικό χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, δίνεται έμφαση στην ανοικτή, προσανατολισμένη προς τις υπηρεσίες (service-oriented) αρχιτεκτονική του, στους κανόνες που το διέπουν και στο υλικό και το λογισμικό που του επιτρέπουν να παρέχει διαλειτουργικές υπηρεσίες.
Εφαρμόζεται η συστημική προσέγγιση που αρχίζει με τα στοιχεία εισόδου. Τα στοιχεία αυτά αφορούν βασικά τον οδηγό: προσωπικά στοιχεία, προφίλ, καλούς χειρισμούς κ.ά., το αυτοκίνητο: ταχύτητα, επιτάχυνση, επιβράδυνση, γωνία τιμονιού, αριθμός στροφών κινητήρα, σχέση μετάδοσης στο κιβώτιο ταχυτήτων, μοντέλο και τύπος οχήματος και το περιβάλλον: GPS, RFID, κάμερες, αισθητήρες, ασύρματες και δορυφορικές επικοινωνίες κ.ά.
Συνεχίζουμε με την ευφυή - αλγοριθμική, στατιστική κ.λπ. - επεξεργασία αυτών των στοιχείων (α) για να εκτιμήσουμε την τρέχουσα κατάσταση του οδηγού και του οχήματος στις συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες και (β) για να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά και να υποστηρίξουμε παθητικά ή ενεργά τον οδηγό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.
Παράγουμε πρωτότυπα αποτελέσματα, δηλαδή χρήσιμη πληροφορία και πιθανές συμβουλές προς τον οδηγό του οχήματος, στοιχεία για την συμπεριφορά του οδηγού με σκοπό την περαιτέρω χρήση αυτών των πληροφοριών από άλλους φορείς, όπως ασφαλιστικές, εταιρείες, ελεγκτικά όργανα του κράτους κ.λπ.
Βέβαια, οι δυνατότητες που προσφέρονται από το προτεινόμενο σύστημα μπορούν να οδηγήσουν σε οφέλη και για τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες καλούνται να εκσυγχρονίζουν συνεχώς τον τρόπο με τον οποίο καθορίζουν το ύψος των ασφαλίστρων. Επιπλέον, το προτεινόμενο σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εταιρείες που διαθέτουν στόλο οχημάτων, προκειμένου να επαληθεύουν και να ελέγχουν την ικανότητα των οδηγών σε πραγματικό χρόνο. Τέλος, το προτεινόμενο σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από το υπουργείο μεταφορών, την τροχαία, τους φορείς τοπικής διοίκησης κ.ά.
|