Περίληψη: | To άγχος που βιώνουν οι επαγγελματίες υγείας εκφράζει την ψυχοσωματική καταπόνηση, η οποία σχετίζεται με την απόδοση και την ποιότητα στην εργασία τους.
Η παρούσα έρευνα αποσκοπεί να εξετάσει την αποτελεσματικότητα ενός παρεμβατικού ψυχοεκπαιδευτικού πρόγραμματος στη διαχείριση του άγχους των επαγγελματιών υγείας. Το πρόγραμμα συνίσταται σε μια βραχεία ομαδική παρέμβαση σε δείγμα, που αποτέλεσαν νοσηλεύτριες του ΠΓNΠ. Βασίζεται στις αρχές της γνωσιακής-συμπεριφοριστικής προσέγγισης, η οποία συμβάλλει στη συνειδητοποίηση των άμεσων σκέψεων του ατόμου , των συναισθημάτων και των συμπεριφορών, που εκφράζει (Ellis,2001. Beck, 1985). Για να εκτιμηθεί το άγχος των συμμετεχόντων και το αποτέλεσμα της παρέμβασης χορηγήθηκαν αυτοσυµπληρούµενα ερωτηµατολόγια, τόσο στην έναρξη, όσο και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Η ανάλυση των δεδομένων περιλαμβάνει τόσο στοιχεία περιγραφικής στατιστικής, όσο και στοιχεία επαγωγικής στατιστικής, καθώς και μια ποιοτική ανάλυση για την αξιολόγηση του προγράμματος. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η μια βραχεία ψυχοεκπαιδευτική παρέμβαση είναι αποτελεσματική στη μείωση του άγχους και στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων στο χώρο εργασίας. Προτείνεται η γενίκευση της εφαρμογής του προγράμματος για τη διαχείριση του εργασιακού άγχους στους επαγγελματίες υγείας.
|