Περίληψη: | Ο στόχος της παρούσας μελέτης ήταν να επικεντρωθεί στην κατασκευή και τη χρήση των Ασαφών Γνωστικών Δικτύων-ΑΓΔ (Fuzzy Cognitive Maps-FCM) στη διαμόρφωση και ανάπτυξη ενός Συστήματος Υποστήριξης Αποφάσεων-ΣΥΑ (Decision Support System-DSS) που θα μπορεί να διαγνώσει τη σημασία των κρίσιμων σημείων ελέγχου (εννοιών) στη λήψη τελικής απόφασης τόσο για την ασφάλεια των λαχανικών (μαρούλι) όσο και για την ποιότητα και την υγιεινή, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους.
Η μεθοδολογία που περιγράφεται , εξάγει τη γνώση από εμπειρογνώμονες με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο και εκμεταλλεύεται την εμπειρία τους στη διαδικασία της παραγωγής μαρουλιού . Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι τα εργαλεία λογισμικού , όπως Συστήματα Υποστήριξης Διατροφικής Επιστήμης-ΣΥΔΕ (Food Science Support Systems-FSSS) χρησιμοποιώντας τις θεωρίες των ΑΓΔ μπορούν να διερευνηθούν και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων μπορεί πιθανώς να προληφθούν αν σημειωθεί προηγουμένως η σημασία ορισμένων κρίσιμων σημείων ελέγχου κατά την παραγωγή τροφίμων.
Ελάχιστα μεταποιημένα λαχανικά, όπως το μαρούλι, έχουν σημειώσει πρόσφατα μια αύξηση στη ζήτηση τους από τους καταναλωτές λόγω της υγιούς εικόνας τους και της ευκολίας τους στη χρήση. Μερικά από αυτά τα προϊόντα μπορούν ωστόσο να περιέχουν δυνητικά παθογόνα μικρόβια, και ορισμένα έχουν εμπλακεί σε έναν αυξανόμενο αριθμό εστιών-κρουσμάτων τροφιμογενών ασθενειών. Βακτηριακά παθογόνα, όπως η σαλμονέλα enterica, Escherichia coli O157: H7, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni, και Pseudomonas spp. έχουν ιδιαιτέρως μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της περιβαλλοντικής εμφάνισης αυτών των βακτηρίων, σε διάφορα στάδια κατά τη διάρκεια της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων.
Σε αυτή τη μελέτη, θα παρουσιαστεί με απλό αλλά ενδεικτικό τρόπο το πόσο χρήσιμα μπορεί να είναι τα ΑΓΔ για τη διάγνωση προβλημάτων που προκύπτουν στην αλυσίδα παραγωγής μαρουλιών.
|