Περίληψη: | Η τηλεφωνία από την απαρχή της αποτέλεσε το μεγαλύτερο και αμεσότερο μέσο επικοινωνίας του ανθρώπου. Με την έλευση δε της κινητής τηλεφωνίας, οποιοδήποτε γεωγραφικό χάσμα ή ζήτημα χρόνου μηδενίστηκε. Από την πρώιμη μορφή της μέχρι και τη σημερινή τέταρτη γενιά (LTE) αποτέλεσε τον αρωγό κάθε τεχνολογικής ανάπτυξης, αλλά και την αιτία δημιουργίας κλάδων τεχνολογίας και αναγκών που μέχρι τότε ο άνθρωπος δε μπορούσε ούτε καν να φανταστεί. Είναι περιττό να πούμε ότι η κινητή τηλεφωνία διαδραματίζει το μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινή ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και όπως όλα δείχνουν τα τελευταία δέκα χρόνια, θα αποτελεί σημείο αναφοράς της τεχνολογίας και για τις γενιές που θα έρθουν, ειδικά με την έλευση της 5ης γενιάς γύρω στο 2020.
Στόχος της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η ανάλυση όλων εκείνων των παραμέτρων που εμπλέκονται στο σχεδιασμό ενός κυψελοειδούς δικτύου κινητών επικοινωνιών, καθώς και ο σχεδιασμός ενός τέτοιου δικτύου τεχνολογίας GSM για τις πραγματικές ανάγκες του νομού Ρεθύμνης.
Η εργασία χωρίζεται σε τρία μεγάλα κεφάλαια:
Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφονται οι παράμετροι του κυτταρικού σχεδιασμού, καθώς και των βημάτων που ακολουθούνται κατά την υλοποίηση ενός δικτύου κινητών επικοινωνιών και αναλύεται η τεχνολογία ασύρματου δικτύου GSM 900.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται όλα τα μοντέλα ηλεκτρομαγνητικής διάδοσης, τα οποία βρίσκουν εφαρμογή στο σχεδιασμό ενός δικτύου κινητών επικοινωνιών, τόσο για εξωτερικούς χώρους, όσο και για εσωτερικούς.
Στο τρίτο κεφάλαιο πραγματοποιείται ο κυτταρικός σχεδιασμός του δικτύου κινητών επικοινωνιών στη γεωγραφική περιοχή του νομού Ρεθύμνης. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες εκείνες τις παραμέτρους του γεωγραφικού αναγλύφου του νομού, αλλά και τις ανάγκες για τηλεπικοινωνιακή κάλυψη σε σχέση με το συνδρομητικό φορτίο, υλοποιείται μια ολοκληρωμένη σχεδίαση με άμεση εφαρμογή που καλύπτει πλήρως τις απαιτούμενες διαστασιολογικές και χωρητικές ανάγκες του νομού.
|