Περίληψη: | Η παρούσα διατριβή πραγματεύεται το φαινόμενο του λικνισμού . Αυτή η συμπεριφορά έχει ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό κατασκευών και κυρίως γεφυρών τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, εξετάζεται με πειραματικές δοκιμές λικνιζόμενο βάθρο και πλαίσιο στη σεισμική τράπεζα.
Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η βασική θεωρία λικνισμού. Δίνονται οι εξισώσεις κίνησης στερεού σώματος και συστήματος στύλων – επιστυλίου που εκτελούν λικνισμό με και άνευ προέντασης. Επίσης, αναφέρονται και οι βασικές παράμετροι που επηρεάζουν το φαινόμενο.
Στο τρίτο κεφάλαιο εξετάζεται πειραματικά η επιρροή του υλικού της επιφάνειας έδρασης στην απόκριση λικνιζόμενου βάθρου γέφυρας. Τα υλικά που εξετάζονται είναι το σκυρόδεμα και ο χάλυβας. Υπολογίζεται ο συντελεστής επαναφοράς, το πλάτος και η περίοδος της ταλάντωσης πειραματικά και θεωρητικά. Γίνεται σύγκριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών για να διαπιστωθεί σε ποια από τις δύο επιφάνειες έδρασης χάνεται περισσότερη ενέργεια και συγκρίνεται ο θεωρητικός συντελεστής επαναφοράς που προκύπτει από τη θεωρία του Housner με τον πραγματικό για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αποκλίσεις.
Στο τέταρτο κεφάλαιο εξετάζεται πειραματικά η απόκριση λικνιζόμενου βάθρου και λικνιζόμενου πλαισίου με και χωρίς προένταση. Οι δοκιμές γίνονται στη σεισμική τράπεζα. Σκοπός είναι να διερευνήσουμε την σεισμική απόκριση του βάθρου και του πλαισίου με τένοντες προέντασης και να δούμε εάν η προσθήκη των καλωδίων βελτιώνουν την σεισμική ευστάθειά τους. Ενώ η δυσκαμψία του λικνιζόμενου πλαισίου άνευ προέντασης είναι πάντα αρνητική, η δυσκαμψία του πλαισίου με προένταση μπορεί να πάρει αρνητικές αλλά και θετικές τιμές ανάλογα με την τιμή της αδιάστατης ατένειας του τένοντα. Γίνονται δοκιμές με προένταση για θετική και αρνητική δυσκαμψία του συστήματος.
Στο πέμπτο κεφάλαιο δίνονται τα κυριότερα αποτελέσματα και παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που εξάγονται μετά το πέρας των αναλύσεων.
|