Περίληψη: | Οι φωτοηλεκτροχρωμικές διατάξεις είναι υβρίδια φωτοβολταϊκών στοιχείων και ηλεκτροχρωμικών παραθύρων, που αναπτύσσονται ώστε να συνδυάσουν τον δυναμικό ενεργειακό έλεγχο των κτηρίων με την ανανεώσιμη ηλεκτροπαραγωγή.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της συμπεριφοράς και της σταθερότητας φωτοηλεκτροχρωμικών διατάξεων. Για το λόγο αυτό μελετήθηκαν ξεχωριστά τα δύο κύρια συστατικά των φωτοηλεκτροχρωμικών, δηλαδή τα φωτο-ευαισθητοποιημένα ηλιακά κύτταρα και οι ηλεκτροχρωμικές συσκευές. Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκαν στο εργαστήριο δείγματα και μελετήθηκαν με στόχο την βελτιστοποίηση βασικών χαρακτηριστικών τους όπως η απόδοση, το ρεύμα βραχυκύκλωσης, η τάση ανοιχτού κυκλώματος, η μέγιστη ισχύς και η διαπερατότητα. Στη συνέχεια παρασκευάστηκαν και μελετήθηκαν πλήρεις φωτοηλεκτροχρωμικές διατάξεις.
Η διάρθρωση της εργασίας είναι η ακόλουθη: Το κεφάλαιο 1 περιέχει μια γενική εισαγωγή στις ΑΠΕ. Στο κεφάλαιο 2 γίνεται θεωρητική αναφορά στις φωτοευαισθητοποιημένες ηλιακές κυψελίδες, μελετάται ο μηχανισμός λειτουργίας τους και πώς οι διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους. Στο κεφάλαιο 3 αναφέρονται βασικά χαρακτηριστικά ηλεκτροχρωμικών διατάξεων και στο κεφάλαιο 4 γίνεται αντίστοιχα αναφορά στις φωτοηλεκτροχρωμικές συσκευές και στον τρόπο λειτουργίας τους.
Στα επόμενα κεφάλαια παρατίθενται τα πειραματικά δεδομένα. Στο κεφάλαιο 5 αναφέρονται τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν κατασκευάζοντας dye-sensitized solar cells. Μελετήθηκαν κύτταρα με διαφορετικούς υγρούς και στερεούς ηλεκτρολύτες. Στο κεφάλαιο 6 παρουσιάζονται τα ηλεκτροχρωμικά κελιά που κατασκευάστηκαν και δίνονται μετρήσεις σχετικά με τη διαπερατότητα τους σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Τέλος, στο κεφάλαιο 7 παρουσιάζονται τα φωτοηλεκτροχρωμικά δείγματα και οι πειραματικές μετρήσεις που έγιναν σε διαφορετικές συνθήκες.
Με βάση τα πειραματικά αποτελέσματα μελετήθηκε η σταθερότητα των συσκευών και έγιναν προσπάθειες βελτιστοποίησης των χαρακτηριστικών τους, συνδυάζοντας θεωρητικές γνώσεις και τις πειραματικές μετρήσεις.
|