Περίληψη: | Πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα από το εργαστήριό μας έδειξαν ότι ευνουχισμένοι μύες με πλήρη έλλειψη στο γονίδιο του υποδοχέα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (ldlr-/-) αναπτύσσουν αντίσταση στη διατροφικά επαγώμενη παχυσαρκία, με ταυτόχρονη αύξηση του ενεργειακού μεταβολισμού λόγω των αυξημένων επιπέδων της αποσυζευκτικής πρωτεΐνης 1 (UCP1). Πιο συγκεκριμένα, υποθέσαμε ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να οφείλονται σε: α) αποπτωτικούς μηχανισμούς εξαρτώμενους από το κυτόχρωμα C, β) de novo μιτοχονδριακή βιογένεση στο λευκό λιπώδη ιστό και/ή γ) αυξημένη λιπόλυση.
Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι οι ευνουχισμένοι ldlr-/- μύες, οι οποίοι εκτέθηκαν σε δίαιτα δυτικού τύπου διάρκειας δώδεκα εβδομάδων, εμφάνισαν βελτιωμένο γλυκαιμικό προφίλ με μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε επιδείνωση στα επίπεδα της χοληστερόλης του πλάσματος. Επιπροσθέτως, παρατηρήσαμε ότι εμφάνισαν μείωση του μεταγραφικού συμπαράγοντα PGC-1a, ρυθμιστή της μιτοχονδριακής βιογένεσης, συγκριτικά με τους ψευδοχειρουργημένους ldlr-/- μυς. Αντιθέτως, τα επίπεδα της υπομονάδας 4 της οξειδάσης του κυτοχρώματος C (COx4), η οποία αποτελεί καθιερωμένο βιομάρτυρα του συνολικού αριθμού μιτοχονδρίων των ολικών λυμμάτων του λευκού λιπώδους ιστού, παρέμειναν ανεπηρέαστα. Επιπλέον, τα επίπεδα του μεταγραφικού παράγοντα SREBP- 2, που ελέγχει το μεταβολισμό της χοληστερόλης και έχει δειχθεί ότι ενέχεται ενεργά στην λιπόλυση, μειώθηκαν στο λευκό λιπώδη ιστό των ευνουχισμένων ldlr-/- μυών. Δεδομένου ότι ούτε η μιτοχονδριακή βιογένεση ούτε η λιπόλυση στο λευκό λιπώδη ιστό των ευνουχισμένων ldlr-/- μυών μπορεί να ευθύνεται για τα αυξημένα επίπεδα του ενεργειακού μεταβολισμού που παρατηρήσαμε, μελετήσαμε αν η απόπτωση, καθοδηγούμενη από μη λειτουργικά μιτοχόνδρια και από αυξημένο λόγο κυτταροπλασματικών / μιτοχονδριακών επιπέδων του κυτοχρώματος C, μπορεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό επεξηγηματικό μηχανισμό μειωσης του WAT. Τα αποτελέσματά μας έδειξαν ότι, δεν υπήρχε διαφορά στο λόγο κυτταροπλασματικών / μιτοχονδριακών επιπέδων κυτοχρώματος C στο WAT των ευνουχισμένων ldlr-/- μυών συγκριτικά με τους ψευδοχειρουργημένους ldlr-/- μυς.
Καταληκτικά, η λειτουργική αλληλεπίδραση της τεστοστερόνης με τον LDLr επί της ρύθμισης της διατροφικά επαγώμενης παχυσαρκίας δεν αφορά στη de novo μιτοχονδριακή βιογένεση, στη λιπόλυση και σε εξαρτώμενους από το κυτόχρωμα C αποπτωτικούς μηχανισμούς.
|