Περίληψη: | Tο φαρμακείο είναι μια επιχείρηση, της οποίας η ευημερία δεν εξαρτάται μόνο από την επιστημονική κατάρτιση του φαρμακοποιού αλλά και από την επιχειρηματική ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου οι συνεχόμενες μεταβολές και εξελίξεις στο επάγγελμα έχουν φέρει το φαρμακείο σε δεινή θέση.
Το merchandizing αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» της εισόδου σε αυτόν τον νέο κόσμο της επιχειρησιακής διοίκησης και διαχείρισης, το οποίο μπορεί να οριστεί ως το σύνολο των μεθόδων και τεχνικών, που χρησιμοποιούνται σε ένα κατάστημα, με σκοπό τη διασφάλιση μιας καλύτερης πώλησης, μέσω της παρουσίασης της προώθησης και της διαχείρισης των προϊόντων, που αποβλέπουν στο να μεγιστοποιηθεί η «συνάντηση» και η καθημερινή επαφή του καταναλωτή με το προϊόν. Το κλειδί για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα merchandising βρίσκεται στην ικανότητά του να προκαλέσει αυθόρμητες αγορές (αγορές τις οποίες ο καταναλωτής δεν είχε σχεδιάσει να κάνει μέχρι που δέχτηκε κάποιο ερέθισμα στο σημείο πώλησης).
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής έρευνας είναι να εκτιμήσουμε αν επηρεάζει το merchandising στο χώρο του φαρμακείου τις αυθόρμητες αγορές παραφαρμακευτικών προϊόντων. Πιο συγκεκριμένα μελετάται αν ο χώρος του φαρμακείου είναι ένα γόνιμο έδαφος για την εφαρμογή του merchandising, ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τους πελάτες φαρμακείου ώστε να προβούν σε μια αυθόρμητη αγορά, ποιες μορφές merchandising είναι εκείνες που επηρεάζουν περισσότερο τους πελάτες φαρμακείου ώστε να προβούν σε μια αυθόρμητη αγορά, ποιες κατηγορίες παραφαρμακευτικών προϊόντων έχουν την τάση να προκαλούν αυθόρμητες αγορές, ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την πραγματοποίηση αυθόρμητων αγορών ανά κατηγορία παραφαρμακευτικών προϊόντων φαρμακείου και τέλος ποια είναι η σχέση μεταξύ τύπου καταναλωτή και αυθόρμητης αγοράς.
Μετά την βιβλιογραφική ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι πολύ λίγες παρόμοιες έρευνες έχουν διεξαχθεί με βάση το συγκεκριμένο θέμα, γεγονός που μας ώθησε σε βαθύτερη μελέτη και στην πραγματοποίηση της έρευνας.
Για το σκοπό αυτό συντάχθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο διανεμήθηκε ηλεκτρονικά και μέσω της προσωπικής μεθόδου και αφού συμπληρώθηκε από 268 άτομα σε επτά διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, τα αποτελέσματα συλλέχτηκαν και αναλύθηκαν με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS.
Από τα αποτελέσματα της έρευνάς μας συμπεράναμε ότι το merchandising στο φαρμακείο, παρ’ όλες τις ιδιαιτερότητες του ως κατάστημα, μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη, αρκεί ο φαρμακοποιός να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην οργάνωση του χώρου του, στην αύξηση της παραμονής του πελάτη εντός του καταστήματος, στην προβολή συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων και σε συνδυασμό με την επιστημονική του κατάρτιση και τις οικονομικές προσφορές προϊόντων να πετύχει τον ποθητό στόχο που δεν είναι άλλος από την αύξηση των αυθόρμητων αγορών.
Στον στόχο αυτό μπορούν να συνεισφέρουν και οι εταιρίες παραφαρμακευτικών προϊόντων με την παροχή γνώσεων και εξειδικευμένου προσωπικού στον φαρμακοποιό ούτως ώστε να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση και οργάνωση του χώρου του φαρμακείου σύμφωνα με του κανόνες του σύγχρονου merchandising, με όφελος την πιο ορθή προβολή των δικών τους προϊόντων.
Τέλος και επειδή το διαδίκτυο έχει διεισδύσει για τα καλά στην καθημερινότητα μας προτείνεται η μελέτη της προβολής-διαφήμισης των παραφαρμακευτικών προϊόντων στους χώρους του διαδικτυακού φαρμακείου (web-merchandising).
|