Περίληψη: | Η παρούσα ερευνητική εργασία, η οποία διεκπεραιώθηκε στο Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, ξεκίνησε το 2013 με σκοπό την μελέτη του παράκτιου περιβάλλοντος και την προστασία των ακτών του Κορινθιακού κόλπου. Η ερευνητική αυτή εργασία πιο συγκεκριμένα επικεντρώνεται κατά μήκος της ακτής του Δερβενίου (εικόνα 1.1 στην εικόνα αυτή αναφέρονται οι δυο περιοχές (Α) και (Β) που έγινε η ερευνά) και αναφέρονται στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες μορφο-δυναμικές μεταβολές κατά μήκος της ακτής. Η παρούσα εργασία εστιάζεται:
(Α) στη συνεχή διάβρωση της ακτής που παρατηρείται την τελευταία εικοσαετία με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Δερβενίου που έχουν ιδιοκτησίες κατά μήκος της ακτής να αρχίσουν να διαμαρτύρονται και να απαιτούν μέτρα προστασίας της περιουσίας τους, και (β) στην απότομη μεταβολή της ακτής, η οποία έλαβε χώρα στις 02/03/2012, όπου σύμφωνα με τις περιγραφές αυτόπτων μαρτύρων, ένα τμήμα της αμμό-χαλικώδους παραλίας, μήκους περίπου 150μ. κατά μήκος του μετώπου της ακτής, εύρους περίπου 20μ. κάθετα στην ακτή και μέσου πάχους περίπου 2 με 2.5μ., μετατοπίστηκε προς τα κατάντη με αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν τα θεμέλια της προς ανάντη κείμενης κατοικίας καθώς επίσης και μέρη των θεμελίων των εκατέρωθεν κατοικιών.
Λεπτομερέστερα στην περιοχή (Α) εξετάζεται η απότομη μεταβολή της ακτής η οποία προκλήθηκε από κατολίσθηση με την εκπόνηση της θαλάσσιας γεωλογικής/γεωτεχνικής μελέτης και στη περιοχή (Β) εξετάζεται η συνεχή διάβρωση των ακτών, που προκαλείται από τα κύματα, με την εκπόνηση της ακτομηχανικής μελέτης.
|