Περίληψη: | Τα τελευταία χρόνια ο όρος οντολογία έχει διαδοθεί ευρέως στην ερευνητική κοινότητα επειδή υπεισέρχεται στο Σημασιολογικό Ιστό και συμβάλει στην επίτευξη της σωστής του λειτουργίας. Οντολογίες υπάρχουν πολλών ειδών, ένα από αυτά τα είδη αποτελούν οι οντολογίες μαθησιακών αντικειμένων, που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν με τυπικό και σαφή τρόπο διάφορα μαθησιακά αντικείμενα με στόχο την αποδοτικότερη διαχείριση και ανάκληση του περιεχομένου τους. Ως μαθησιακό αντικείμενο χαρακτηρίζεται μια αυτόνομη και ανεξάρτητη μονάδα εκπαιδευτικού περιεχομένου, η οποία συνδέεται με ένα ή περισσότερα μαθησιακά αποτελέσματα σε διάφορα εκπαιδευτικά πλαίσια.
Συνήθως η κατασκευή οντολογιών ως διαδικασία από μόνη της, κατά τη διάρκεια μιας έρευνας, δεν βοηθά στη διατύπωση αποτελεσμάτων της διεξαχθείσας έρευνας. Αντίθετα η κατασκευή οντολογιών τις περισσότερες φορές, χρειάζεται να ακολουθείται και από τη διαδικασία ταιριάσματος-συγχωνεύσεως των δημιουργημένων οντολογιών ώστε να οδηγηθεί μια έρευνα στη διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
Ο σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας έγκειται στη σύνθεση ενός εκπαιδευτικού μαθήματος σχετικού με το νερό, από μαθησιακά αντικείμενα τα οποία χαρακτηρίζονται από μη ειδικούς ανθρώπους. Για να επιτευχθεί αυτό αρχικά δημιουργούνται οι οντολογίες μαθησιακών αντικειμένων και στη συνέχεια συγχωνεύονται με τρεις διαφορετικές μεθοδολογίες. Τα βασικά ερωτήματα που τίθενται προς απάντηση είναι: Αν η συγχώνευση μικρών τμημάτων γνώσης (ΜΑ), τα οποία τα οποία έχουν περιγραφεί από μη ειδικούς, οδηγεί σε κάτι χρήσιμο και ορθό προς μάθηση στην εκπαιδευτική διαδικασία; Ποια μεθοδολογία κατασκευής και συγχώνευσης οντολογιών οδηγεί σε ομογενοποιημένες και ετερογενείς-ελλιπείς οντολογίες και ποια μεθοδολογία είναι η κατάλληλη για να κατασκευαστούν οντολογίες μαθησιακών αντικειμένων και στη συνέχεια να συγχωνευθούν, ώστε να συνθεθούν μαθήματα για εκπαιδευτικούς σκοπούς; Πότε πρέπει να παρέμβει ο μηχανικός οντολογιών κατά την κατασκευή οντολογιών μαθησιακών αντικειμένων από μη έμπειρους ανθρώπους και κατά τη διαδικασία συγχώνευσής τους για τη δημιουργία εκπαιδευτικών μαθημάτων;
|