Περίληψη: | Οι κώδικες LDPC είναι κώδικες διόρθωσης σφαλμάτων που παρέχουν επιδόσεις ρυθμού μετάδοσης πληροφορίας κοντά στη χωρητικότητα του καναλιού και προτάθηκαν για πρώτη φορά από τον Gallager στις αρχές της δεκαετίας του 60. Ωστόσο, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90, παρέμειναν στο περιθώριο καθώς η υλοποίηση των αποκωδικοποιητών τους σε υλικό δεν ήταν δυνατή μέχρι τότε. Χαρακτηρίζονται από έναν αραιό πίνακα ελέγχου ισοτιμίας ο οποίος καθορίζει το κύκλωμα και κατά συνέπεια την πολυπλοκότητα του αποκωδικοποιητή.
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται οι κυριότεροι LDPC αλγόριθμοι αποκωδικοποίησης που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. Ακόμη, έγιναν συγκρίσεις μεταξύ τους για τους κώδικες του προτύπου IEEE 802.11ac σε απλές συνθήκες μετάδοσης και του προτύπου IEEE 802.11ah για όλες τις πιθανές συνθήκες μετάδοσης. Σκοπός αυτής της χαρτογράφησης ήταν η εύρεση της βέλτιστης επιλογής αλγορίθμου ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.
Μετά από μελέτη των αλγορίθμων, διαπιστώθηκε μια έντονη μείωση της απόδοσης ορισμένων αποκωδικοποιητών όταν υπόκεινται σε puncturing, μια διαδικασία επεξεργασίας που έχει ως σκοπό την αύξηση του πραγματικού ρυθμού του κώδικα. Στην συνέχεια έγινε διερεύνηση της συμπεριφοράς των συγκεκριμένων αλγορίθμων και προτάθηκαν προσεγγίσεις ώστε να
βελτιωθούν οι επιδόσεις τους σε επίπεδο ρυθμού σφαλμάτων.
Τέλος, σχεδιάστηκε ένα από τα προτεινόμενα συστήματα αποκωδικοποίησης punctured κωδίκων σε γλώσσα υλικού και υλοποιήθηκε με την βοήθεια εργαλείων σχεδίασης. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορες μέθοδοι σχεδίασης με σκοπό να μειωθεί η συνολική απαιτούμενη επιφάνεια υλικού της αρχιτεκτονικής και να αυξηθεί το throughput της σχεδίασης.
|