Περίληψη: | Η έως σήμερα έρευνα, που σχετίζεται με την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, έχει βασιστεί σε δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες από τη μια πλευρά είναι προσανατολισμένες στους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και από την άλλη πλευρά η έρευνα μπορεί να επικεντρώνεται στις υποδομές, να δίνει δηλαδή έμφαση στην ανάπτυξη της ευρυζωνικής υποδομής.
Για την ανάλυση όμως των οικονομικών επιπτώσεων των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, είναι απαραίτητο να εκτιμηθούν οι υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας μέσω ηλεκτρονικών δικτύων, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες καθιστούν την επικοινωνία μεταξύ των ατόμων, των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα πιο απλή και εύκολη. Επομένως, ο παράγοντας αυτός παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας. Η ανάλυση πρέπει να αφορά την αγορά των τηλεπικοινωνιών και τη χρήση των υπηρεσιών από ιδιώτες, εταιρείες και το δημόσιο τομέα. Έτσι πρέπει να είναι περισσότερο προσανατολισμένη προς τον χρήστη και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας μέσω ηλεκτρονικών δικτύων, καθώς και σε υπηρεσίες που έχουν επίδραση στην παραγωγικότητα της επιχείρησης. Προκειμένου να προχωρήσουμε στην ανάλυση, δύο διαφορετικές προσεγγίσεις θα μας απασχολήσουν, η πρώτη περιγράφει την ενσωμάτωση του ηλεκτρονικού επιχειρείν, δεδομένου ότι αυτή η προσέγγιση εξετάζει τον αντίκτυπο της ευρυζωνικότητας στην παραγωγικότητα μιας εταιρείας η οποία θεωρείται μια ανεξάρτητη οντότητα. Η δεύτερη προσέγγιση εξετάζει τον αντίκτυπο της ευρυζωνικότητας στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, την αύξηση της ευρυζωνικής ανάπτυξης και αξιολογεί τα αντίστοιχα προγράμματα που υπηρετούν την επέκταση των ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.
Η Αξιολόγηση χωρίζεται σε δύο (2) βασικές προσεγγίσεις:
1. Αξιολόγηση των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στην Ελλάδα από οργανισμούς του δημόσιου τομέα, χρησιμοποιώντας ως κριτήριο την πληρότητα και τεχνολογική επάρκεια, τη δυνατότητα επέκτασης και, σε γενικές γραμμές, τη χρήση των τεχνολογιών αιχμής που ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα. Επίσης το κόστος της ανάπτυξης, συντήρησης, επέκτασης αλλά και η βιωσιμότητα των εν λόγω υποδομών είναι σημαντικοί παράγοντες που εξετάζονται.
2. Αξιολόγηση των δράσεων όλων των οργανισμών (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα).
Εξετάζεται η παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας ως κριτήριο τις παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες και γίνεται σύγκρισή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες διεθνώς. Αναλύεται το κόστος της χρήσης των υπηρεσιών αυτών καθώς και ο ανταγωνισμός με βάση τα διεθνή πρότυπα. Επίσης αξιολογείται η προσπάθεια προώθησης αυτών των ευρυζωνικών υπηρεσιών κρατικούς και δημόσιους φορείς.
Η ανάλυση θα μας επιτρέψει να καταλήξουμε σε αξιόπιστα συμπεράσματα τόσο για το επίπεδο της ευρυζωνικής τεχνολογίας στην Ελλάδα σήμερα όσο και για το περιθώριο κερδοφορίας μελλοντικών επενδύσεων στα Ελληνικά αστικά κέντρα αλλά και στην επαρχία. Θα αποσαφηνιστεί επίσης και ο ρόλος του Δημοσίου τομέα αλλά και της κυβέρνησης στο ανταγωνιστικό περιβάλλον και στη προσπάθεια προσέλκυσης νέων επενδύσεων στο ρευστό οικονομικό τοπίο που δημιουργεί η οικονομική κρίση.
|