Περίληψη: | Η παρούσα διδακτορική διατριβή αποτελεί μια διεπιστημονική προσπάθεια συγκερασμού των πεδίων της Κοινωνιογλωσσολογίας και της Επιστήμης των Υπολογιστών (και πιο συγκεριμένα της Εξόρυξης και Επεξεργασίας Κειμένου). Ο σκοπός αυτής της έρευνας ήταν η ανάδειξη των κοινωνιογλωσσικών δεικτών που σχετίζονται με το φύλο και την ηλικία του συγγραφέα σε ένα σώμα αγγλικών κειμένων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αναζήτηση αυτών των δεικτών με αυτόματο τρόπο, η επιβεβαίωση ή μη της ύπαρξής τους στο κείμενο και ο βαθμός πληροφοριακότητας και διαφοροποίησης που προσφέρει το κάθε χαρακτηριστικό ως προς την κοινωνιογλωσσική μεταβλητή η οποία εξετάζεται σε κάθε περίπτωση.
Ένας δεύτερος στόχος αυτής της έρευνας ήταν η ανάδειξη νέας κοινωνιογλωσσικής γνώσης που προκύπτει από χαρακτηριστικά που προέκυψαν από αυτόματες τεχνικές επεξεργασίας κειμένου, και αφορούν κυρίως στατιστικά γλωσσικά χαρακτηριστικά. Αυτά τα στοιχεία εξετάστηκαν, και νέοι κοινωνιογλωσσικοί δείκτες ανιχνεύτηκαν πέραν των όσων δεικτών έχει συνοψίσει η βιβλιογραφική επισκόπηση των θεωρητικών κι εμπειρικών μελετών.
Τέλος, η παρούσα έρευνα υλοποιήθηκε σε δεδομένα από ένα σχετικά πρόσφατο κειμενικό είδος: κείμενα που αντλήθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Παγκόσμιου Ιστού (social media text). Αυτή είναι μια παράμετρος που θα εξετάστηκε παράλληλα με την κοινωνιογλωσσική μελέτη, καθώς αυτό το κειμενικό είδος επιτρέπει να εμφανίζονται κοινωνιογλωσσικά χαρακτηριστικά που προδίδουν το φύλο και την ηλικία του συγγραφέα φέροντας έντονα στοιχεία προφορικότητας.
Η έρευνα αυτή αποτέλεσε μια πρωτότυπη προσπάθεια, καθώς ο συνδυασμός των δύο διαφορετικών επιστημών κατ'αυτόν τον τρόπο και σε αυτή την έκταση δεν έχει ακολουθηθεί στο παρελθόν. Η ύπαρξη ενός πεδίου “υπολογιστικής κοινωνιογλωσσολογίας” και η συστηματική ενασχόληση με αυτό είναι κάτι το καινοτόμο, που ξεφεύγει από τις υπάρχουσες θεωρητικές, ποσοτικές και υπολογιστικές προσεγγίσεις, οδηγώντας σε νέα αποτελέσματα, νέα συμπερασματα και νέα πληροφορία.
|