Περίληψη: | Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και τα κοινωνικά δίκτυα (social networks) αποκτούν με εκπληκτικά γρήγορους ρυθμούς όλο και περισσότερους χρήστες. Οι δυνατότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πολλές, καθώς πρόκειται για την πιο σύγχρονη αντίληψη και εξέλιξη στο χώρο του διαδικτύου που επιτρέπει, υποστηρίζει και στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή και την αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών.
Στο χώρο της εκπαίδευσης η επικοινωνία, η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι θέματα ζωτικής σημασίας. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως έναν από τους βασικότερους λόγους που θα μπορούσαν οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμοποιηθούν στην παιδαγωγική διαδικασία και να πάρουν εκπαιδευτικές επεκτάσεις και ιδιαίτερα στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (e-learning). Τα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα μπορούν να παρέχουν πολλά υποσχόμενους επίσημους και ανεπίσημους τρόπους μάθησης, συμπληρωματικούς της σχολικής εμπειρίας.
Στο πρώτο μέρος της παρούσας εργασίας αρχικά θα γίνει εννοιολογική αποσαφήνιση των όρων που αφορούν την εξ αποστάσεως μάθηση και τα συστήματα ηλεκτρονικής μάθησης που χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίησή της. Στη συνέχεια, θα αναλυθούν και θα κατηγοριοποιηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βάση τις δυνατότητές τους για την παιδαγωγική τους αξιοποίηση και συγκεκριμένα την εφαρμογή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Στο δεύτερο μέρος, θα αναπτυχθεί ένα υποθετικό μάθημα σε δύο πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που θα επιλέξουμε μέσα από αυτές που θα έχουμε παρουσιάσει στο πρώτο μέρος. Ο στόχος μας θα είναι να παρουσιάσουμε και να συγκρίνουμε σε ορισμένα χαρακτηριστικά τους τις πλατφόρμες και στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι μέσα από ένα ερωτηματολόγιο να προσπαθήσουν να τις αξιολογήσουν.
|