Σχεδιασμός και υλοποίηση πρότυπου διδακτικού ευφυούς συστήματος για την υποβοήθηση των φοιτητών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
H ανάπτυξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) την τελευταία δεκαετία έχουν αποτελέσει ένα βασικό παράγοντα στο μετασχηματισμό της παροχής της γνώσης και επηρέασαν και έντονα την σύγχρονη εκπαίδευση και κατάρτιση. Μάλιστα η πληθώρα παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού αλλά και η υπε...
Κύριος συγγραφέας: | |
---|---|
Άλλοι συγγραφείς: | |
Μορφή: | Thesis |
Γλώσσα: | Greek |
Έκδοση: |
2016
|
Θέματα: | |
Διαθέσιμο Online: | http://hdl.handle.net/10889/9582 |
id |
nemertes-10889-9582 |
---|---|
record_format |
dspace |
institution |
UPatras |
collection |
Nemertes |
language |
Greek |
topic |
Ευφυή συστήματα εκπαίδευσης Διαδικτυακή εφαρμογή Εξ αποστάσεως εκπαίδευση Διδακτικά ευφυή συστήματα Intelligent tutoring systems Distance learning students aiding 371.358 |
spellingShingle |
Ευφυή συστήματα εκπαίδευσης Διαδικτυακή εφαρμογή Εξ αποστάσεως εκπαίδευση Διδακτικά ευφυή συστήματα Intelligent tutoring systems Distance learning students aiding 371.358 Καρακατσούλης, Δημοσθένης Σχεδιασμός και υλοποίηση πρότυπου διδακτικού ευφυούς συστήματος για την υποβοήθηση των φοιτητών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης |
description |
H ανάπτυξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) την τελευταία δεκαετία έχουν αποτελέσει ένα βασικό παράγοντα στο μετασχηματισμό της παροχής της γνώσης και επηρέασαν και έντονα την σύγχρονη εκπαίδευση και κατάρτιση. Μάλιστα η πληθώρα παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού αλλά και η υπερπαραγωγή πληροφορίας καθώς και η ανάγκη διακίνησης και αξιοποίησής της, κυρίως μέσω του διαδικτύου, τελικά αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και σαφέστατα επηρεάζουν και το χώρο της εκπαίδευσης. Σήμερα σε όλους τους τομείς ο όγκος πληροφοριών που διακινείται ακολουθείται ο νόμος του Moore [17] , σύμφωνα με τον οποίο η ποσότητα πληροφοριών που μπορεί να αποθηκεύεται και να διακινείται διπλασιάζεται κάθε δεκαοκτώ μήνες.
Έτσι πλέον με τόσο άφθονο εκπαιδευτικό υλικό και πληροφορία καθώς και έντονα πληθώρα λογισμικού που εξομοιώνει πραγματικές καταστάσεις είναι ανάγκη η αξιολόγηση του και η σωστή τοποθέτηση του ώστε τελικά να έχουμε αποτελεσματικό εκπαιδευτικό έργο. Η αξία της πληροφορίας καθώς και του πλήθους και της ποικιλίας των μορφών του τελικά επιφέρει έντονες αλλαγές στη λογική της μάθησης, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Όροι όπως η συνεργατική μάθηση και η εξατομικευμένη μάθηση, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και η εκπαίδευση ενηλίκων βρίσκονται πλέον στο προσκήνιο.
Σήμερα οι ανάγκες για συνεχή μάθηση και εκπαίδευση σε συνδυασμό οδήγησε την επιστημονική κοινότητα να προσπαθήσει και να δώσει λύση στους περιορισμούς που υπάρχουν στους εκπαιδευόμενους όπως η απόσταση, η έντονη εργασία, η έλλειψη χρόνου, κ.λπ μέσα από την χρήση των νέων τεχνολογιών και τις δυνατότητες του διαδικτύου. Έτσι δημιουργήθηκαν σειρά από ευέλικτες εκπαιδευτικές μεθόδους, όπως είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση που τα τελευταία χρόνια με την βοήθεια επιστημών όπως η τεχνική νοημοσύνη εξελίσσεται στην λεγόμενη έξυπνη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Τα τελευταία χρόνια, ο χώρος της εκπαίδευσης έδειξε ότι είναι σε θέση να υιοθετήσει τις τεχνολογικές δυνατότητες και να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες που δίνονται από το διαδίκτυο. Σήμερα πανεπιστήμια, σχολεία, κολλέγια, εκπαιδευτικά κέντρα κ.α. επιδιώκουν σύμφωνα με το ρόλο τους να εφαρμόσουν τρόπους ώστε να εφαρμόσουν την παιδαγωγική βελτιστοποίηση της προσφοράς γνώσης που παράγεται με γρήγορους ρυθμούς και να προωθήσουν την έρευνα καλύπτοντας τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της σύγχρονης εποχής [1][3].
Σήμερα η παροχή μαθημάτων από απόσταση καθώς και ολοκληρωμένα προγράμματα και κύκλων σπουδών που οδηγούν σε πιστοποίηση ή πτυχίο συμπεριλαμβάνονται πλέον στα προγράμματα σπουδών πολλών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Παρόλα αυτά σημαντικό είναι ότι όλα τα ιδρύματα δεν αντιμετωπίζουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σαν πανάκεια για όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης αλλά αντίθετα έρχεται να συμπληρώσει κενά και αδυναμίες της παραδοσιακής εκπαίδευσης και να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για μάθηση, κατάρτιση και εκπαίδευση.
Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια σειρά νέων συστημάτων που δίνουν πιο μεγάλες δυνατότητες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ταυτόχρονα δίνουν ένα ρεαλιστικό τρόπο, προσαρμόσιμο στις εκπαιδευτικές ανάγκες του καταρτιζόμενου. [3] Τα συστήματα αυτά είναι τα λεγόμενα ευφυή συστήματα διδασκαλίας. Τα ευφυή συστήματα διδασκαλίας ( Intelligent Tutoring Systems - ITS) [3] καθώς και τα προσαρμοστικά εκπαιδευτικά συστήματα υπερμέσων (Adaptive Educational Hypermedia Systems – AEHS ) [3] τα τελευταία χρόνια γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή αφού δίνουν νέες δυνατότητες στα μέχρι τώρα ηλεκτρονικά συστήματα εκπαίδευσης. Τα ITS είναι ουσιαστικά πιο πολύπλοκα συστήματα όσο αφορά την υλοποίηση και οργάνωση τους αλλά βλέπουν αποκλειστικά στις ανάγκες του εκπαιδευόμενου. Χρησιμοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς φορείς με στόχο την προσομοίωση ενός πραγματικά έμπειρου εκπαιδευτή που προσαρμόζεται στις γνωστικές ιδιαιτερότητες και στην εξατομικευμένη πρόοδο κάθε μαθητή. Τα συστήματα αυτά ουσιαστικά βασίζονται σε ένα μεγάλο ποσό παρεχόμενης γνώσης από τον εκπαιδευτικό χώρο και ταυτόχρονα πολλά από αυτά χρησιμοποιούν σειρά από συγκεκριμένες παιδαγωγικές μεθόδους.
Στόχος των συστημάτων αυτών είναι να μπορεί να εντοπίζουν τις ιδιαιτερότητες κάθε εκπαιδευόμενου και να καθοδηγούν την εκπαίδευση με βάση αυτές. Κάθε εκπαιδευόμενος έχει ιδιαιτερότητες ανάλογα με τις ικανότητες του, τις υπάρχουσες γνώσεις του στο διδασκόμενο αντικείμενο και η πρόοδος του κάθε ατόμου αποθηκεύεται σε αυτό που αποκαλούμε «μοντέλο μαθητή». Τα μοντέλα αυτά συνήθως χρησιμοποιούν «νοημοσύνη» ακολουθώντας κανόνες από την επιστήμη της Τεχνητής Νοημοσύνης και των μαθηματικών ώστε να μπορούν να παράγονται οι ορθότερες παιδαγωγικές αποφάσεις ώστε ο εκπαιδευόμενος να λαμβάνει τις πληροφορίες και δραστηριότητες που είναι πιο κατάλληλες στο προφίλ του.
Πριν από τη παρουσίαση των Έξυπνων συστημάτων, αξίζει επανεξέταση ο κλασσικός τρόπος εκπαίδευσης πρόσωπο με πρόσωπο, δεδομένου ότι είναι αυτό που οι περισσότεροι δάσκαλοι και οι μαθητές είναι εξοικειωμένοι, και ως εκ τούτου, αυτό που οι περισσότεροι μελλοντικοί χρήστες ενός συστήματος περιμένουν τελικά να εξομοιώσουν
Σε ένα παραδοσιακό εκπαιδευτικό περιβάλλον [9], ένας δάσκαλος έχει μια σειρά από εργαλεία και τεχνικές στη διάθεσή του, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να οργανώσει μια σειρά μαθησιακών των δραστηριοτήτων που αντανακλά συγκεκριμένες παιδαγωγικές προσεγγίσεις. Επιπλέον, κάθε δάσκαλος έχει μια συλλογή των πόρων για την υποστήριξη της μάθησης, όπως παρουσιάσεις, διαφάνειες, βιβλία, άρθρα σε περιοδικά, εικόνες, βίντεο και ήχο, ταινίες κ.λπ. Μια από τις πιο βασικές πνευματικές και δημιουργικές προκλήσεις για τον εκπαιδευτικό είναι η προετοιμασία των μαθημάτων και ο εντοπισμός και η επιλογή της κατάλληλης εκπαίδευσης / δραστηριότητας με χρήση «παιδαγωγιών εργαλειοθηκών» και στοιχείων που τελικά ικανοποιούν τις εκπαιδευτικές ανάγκες ενός μαθητή ή ομάδας μαθητών, σε μια δεδομένη κατάσταση και στη συνέχεια προσθήκη του κατάλληλου περιεχομένου από τη συλλογή εκμάθηση των πόρων. Στην συνέχεια με την παράδοση του αντίστοιχου εκπαιδευτικού υλικού ο εκπαιδευτικός έχει την δυνατότητα όμως ιδιαιτερότητες που δεν καλύπτει το εκπαιδευτικό υλικό να τις καλύπτει με την δική του παρουσία δίνοντας την δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο να ρωτήσει ή με την εμπειρία του ο εκπαιδευτικός να καταλάβει ότι το μαθησιακό αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό και τελικά να συμπληρώσει είτε με τον προφορικό λόγο ή με πρόσθετο υλικό πιο κατάλληλο στις δυνατότητες του εκπαιδευομένου.
Στην διδασκαλία με ένα LMS πρέπει να ακολουθούνται παρόμοιες τεχνικές με εκείνες της παραδοσιακής διαδικασίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκπαίδευση σε διαφορετικού επιπέδου εκπαιδευόμενους και όχι μόνο μιας απόλυτα συγκεκριμένη ομάδα εκπαιδευομένων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έτσι αρχικά όπως και στην κλασσική εκπαίδευση σημασία έχει η συλλογή του κατάλληλου εκπαιδευτικού λογισμικού.
Όμως για να έχουμε ένα έξυπνο αποτελεσματικό σύστημα εκπαίδευσης που να προσεγγίζει την εκπαίδευση ορθά πρέπει να υπάρχουν απαραίτητα τα παρακάτω: [3]
1) Να υπάρχει κατάλληλη παιδαγωγική εργαλειοθήκη που να αντανακλά ένα σύνολο προτύπων που υποστηρίζουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
2) Μια βιβλιοθήκη αντικειμένων μάθησης (κείμενα, βίντεο, εικόνες κ.α.) που ισοδυναμεί με η συλλογή των μαθησιακών πόρων.
3) Ένας Ευφυής μηχανισμός που θα καταλαβαίνει την πορεία του εκπαιδευομένου και θα του δίνει την δυνατότητα να εξελίσσεται με τον πιο κατάλληλο δυνατό τρόπο με βάση τις ανάγκες και δυνατότητες του.
Αυτά τα τρία στοιχεία σήμερα συζητούνται σε βάθος σήμερα στην σύγχρονη βιβλιογραφία, μαζί με τα συναφή προβλήματα και τις πιθανές λύσεις που προτείνονται. Σήμερα όπως τα έξυπνα συστήματα ορίζονται από τα παρακάτω τέσσερα συστατικά στοιχεία: [3]
1. Οι Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες και Εργαλεία
2. Οργανωμένη βιβλιοθήκη μαθησιακών αντικειμένων
3. Διαδικασίες προσαρμοστικής μάθησης
4. Κοινότητα Μάθησης και συνεργατική μάθηση
Η παρούσα διπλωματική στόχος έχει την δημιουργία κατάλληλου εργαλείου για την βελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων των φοιτητών, όταν αυτοί λαμβάνουν την επίλυσης μίας εργασίας που τους είχε ανατεθεί. Ειδικά σε φορείς της Ανοικτής Εκπαίδευσης, όπως και αυτό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, οι φοιτητές καλούνται να διαβάσουν και να μελετήσουν κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό κατά την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και παράλληλα να επιλύσουν σειρά εργασιών με την καθοδήγηση των συμβούλων καθηγητών τους. Στο τέλος οι φοιτητές κρίνονται και βαθμολογούνται ως προς την επίλυση των θεμάτων της εργασίας τους. Οι καθηγητές αναρτούν τις «Ενδεικτικές Απαντήσεις» των εργασιών, με στόχο οι φοιτητές να μπορέσουν να μάθουν μέσα από τις ορθές απαντήσεις και να κρίνουν και οι ίδιοι τα λάθη τους.
Στην παρούσα διπλωματική υλοποιήθηκε ένα δικτυακό εργαλείο που ο εκπαιδευόμενος διαβάζει την «Ενδεικτική Απάντηση» και στην συνέχεια καλείται ανάλογα την επίδοση του να εκτελέσει σειρά από τεστ μέσα από τα οποία ο φοιτητής μπορεί να δει αν βελτιώθηκε ή όχι, και εκτελώντας τα να βλέπει και ο ίδιος την άνοδο του εκπαιδευτικού του επιπέδου.
Η υλοποίηση έγινε με χρήση των τεχνολογιών PHP, MYSQL, Boostrap και Jquery με στόχο την πλήρη εκμετάλλευση των τεχνολογιών διαδικτύου ώστε να γίνει όσο πιο απλό και εύχρηστο για τον απλό χρήστη καθηγητή ή φοιτητή.
Η εφαρμογή παρουσιάστηκε σε ένα αριθμό φοιτητών και καθηγητών με στόχο να πάρουμε γνώμες για την βελτίωση της καθώς και να ζητήσουμε τις απόψεις τους για το πόσο μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα των χρηστών της.
Τα αποτελέσματα από την παρουσίαση έδειξαν θετικές απόψεις ως προς την ευχρηστία αλλά και προβληματισμό από τους εκπαιδευτές ως προς το αποτέλεσμα που πιθανά έχει αφού διαπιστώνεται ότι τέτοιες εφαρμογές αυξάνουν τον όγκο εργασίας των εκπαιδευτών.
Η παρούσα εργασία είναι οργανωμένη ως εξής:
Στο Κεφάλαιο 1 περιγράφονται οι σχετικές μελέτες που έχουν μέχρι τώρα οδηγήσει στα έξυπνα συστήματα εκπαίδευσης αλλά και σε σειρά από προτάσεις και συστήματα που έχουν προταθεί
Στο κεφάλαιο 2 παρουσιάζονται τα συστήματα LMS και τα έξυπνα συστήματα Εκπαίδευσης καθώς και οι τεχνολογίες που εφαρμόζονται
Στο κεφάλαιο 3 παρουσιάζεται η εφαρμογή που υλοποιήθηκε
Στο κεφάλαιο 4 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από την παρουσίαση που κάναμε σε εθελοντές φοιτητές και καθηγητές με στόχο να λάβουμε την γνώμη τους ως προς την ευχρηστία και αποτελεσματικότητα της εφαρμογής.
Στο τέλος παραθέτουμε τα συμπεράσματα τόσο για την εφαρμογή μας όσο και γενικότερα για την εισαγωγή των IST συστημάτων στην εκπαίδευση. |
author2 |
Γαροφαλάκης, Ιωάννης |
author_facet |
Γαροφαλάκης, Ιωάννης Καρακατσούλης, Δημοσθένης |
format |
Thesis |
author |
Καρακατσούλης, Δημοσθένης |
author_sort |
Καρακατσούλης, Δημοσθένης |
title |
Σχεδιασμός και υλοποίηση πρότυπου διδακτικού ευφυούς συστήματος για την υποβοήθηση των φοιτητών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης |
title_short |
Σχεδιασμός και υλοποίηση πρότυπου διδακτικού ευφυούς συστήματος για την υποβοήθηση των φοιτητών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης |
title_full |
Σχεδιασμός και υλοποίηση πρότυπου διδακτικού ευφυούς συστήματος για την υποβοήθηση των φοιτητών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης |
title_fullStr |
Σχεδιασμός και υλοποίηση πρότυπου διδακτικού ευφυούς συστήματος για την υποβοήθηση των φοιτητών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης |
title_full_unstemmed |
Σχεδιασμός και υλοποίηση πρότυπου διδακτικού ευφυούς συστήματος για την υποβοήθηση των φοιτητών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης |
title_sort |
σχεδιασμός και υλοποίηση πρότυπου διδακτικού ευφυούς συστήματος για την υποβοήθηση των φοιτητών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης |
publishDate |
2016 |
url |
http://hdl.handle.net/10889/9582 |
work_keys_str_mv |
AT karakatsoulēsdēmosthenēs schediasmoskaiylopoiēsēprotypoudidaktikoueuphyoussystēmatosgiatēnypoboēthēsētōnphoitētōnexapostaseōsekpaideusēs AT karakatsoulēsdēmosthenēs designandimplementationofanintelligenttutoringsystemfordistancelearningstudentsaiding |
_version_ |
1771297187271016448 |
spelling |
nemertes-10889-95822022-09-05T09:40:10Z Σχεδιασμός και υλοποίηση πρότυπου διδακτικού ευφυούς συστήματος για την υποβοήθηση των φοιτητών εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Design and Implementation of an intelligent tutoring system for distance learning students aiding Καρακατσούλης, Δημοσθένης Γαροφαλάκης, Ιωάννης Γαροφαλάκης, Ιωάννης Τσακαλίδης, Αθανάσιος Παυλίδης, Γεώργιος Karakatsoulis, Dimosthenis Ευφυή συστήματα εκπαίδευσης Διαδικτυακή εφαρμογή Εξ αποστάσεως εκπαίδευση Διδακτικά ευφυή συστήματα Intelligent tutoring systems Distance learning students aiding 371.358 H ανάπτυξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) την τελευταία δεκαετία έχουν αποτελέσει ένα βασικό παράγοντα στο μετασχηματισμό της παροχής της γνώσης και επηρέασαν και έντονα την σύγχρονη εκπαίδευση και κατάρτιση. Μάλιστα η πληθώρα παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού αλλά και η υπερπαραγωγή πληροφορίας καθώς και η ανάγκη διακίνησης και αξιοποίησής της, κυρίως μέσω του διαδικτύου, τελικά αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις και σαφέστατα επηρεάζουν και το χώρο της εκπαίδευσης. Σήμερα σε όλους τους τομείς ο όγκος πληροφοριών που διακινείται ακολουθείται ο νόμος του Moore [17] , σύμφωνα με τον οποίο η ποσότητα πληροφοριών που μπορεί να αποθηκεύεται και να διακινείται διπλασιάζεται κάθε δεκαοκτώ μήνες. Έτσι πλέον με τόσο άφθονο εκπαιδευτικό υλικό και πληροφορία καθώς και έντονα πληθώρα λογισμικού που εξομοιώνει πραγματικές καταστάσεις είναι ανάγκη η αξιολόγηση του και η σωστή τοποθέτηση του ώστε τελικά να έχουμε αποτελεσματικό εκπαιδευτικό έργο. Η αξία της πληροφορίας καθώς και του πλήθους και της ποικιλίας των μορφών του τελικά επιφέρει έντονες αλλαγές στη λογική της μάθησης, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Όροι όπως η συνεργατική μάθηση και η εξατομικευμένη μάθηση, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και η εκπαίδευση ενηλίκων βρίσκονται πλέον στο προσκήνιο. Σήμερα οι ανάγκες για συνεχή μάθηση και εκπαίδευση σε συνδυασμό οδήγησε την επιστημονική κοινότητα να προσπαθήσει και να δώσει λύση στους περιορισμούς που υπάρχουν στους εκπαιδευόμενους όπως η απόσταση, η έντονη εργασία, η έλλειψη χρόνου, κ.λπ μέσα από την χρήση των νέων τεχνολογιών και τις δυνατότητες του διαδικτύου. Έτσι δημιουργήθηκαν σειρά από ευέλικτες εκπαιδευτικές μεθόδους, όπως είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση που τα τελευταία χρόνια με την βοήθεια επιστημών όπως η τεχνική νοημοσύνη εξελίσσεται στην λεγόμενη έξυπνη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια, ο χώρος της εκπαίδευσης έδειξε ότι είναι σε θέση να υιοθετήσει τις τεχνολογικές δυνατότητες και να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες που δίνονται από το διαδίκτυο. Σήμερα πανεπιστήμια, σχολεία, κολλέγια, εκπαιδευτικά κέντρα κ.α. επιδιώκουν σύμφωνα με το ρόλο τους να εφαρμόσουν τρόπους ώστε να εφαρμόσουν την παιδαγωγική βελτιστοποίηση της προσφοράς γνώσης που παράγεται με γρήγορους ρυθμούς και να προωθήσουν την έρευνα καλύπτοντας τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της σύγχρονης εποχής [1][3]. Σήμερα η παροχή μαθημάτων από απόσταση καθώς και ολοκληρωμένα προγράμματα και κύκλων σπουδών που οδηγούν σε πιστοποίηση ή πτυχίο συμπεριλαμβάνονται πλέον στα προγράμματα σπουδών πολλών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. Παρόλα αυτά σημαντικό είναι ότι όλα τα ιδρύματα δεν αντιμετωπίζουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σαν πανάκεια για όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης αλλά αντίθετα έρχεται να συμπληρώσει κενά και αδυναμίες της παραδοσιακής εκπαίδευσης και να καλύψει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για μάθηση, κατάρτιση και εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια σειρά νέων συστημάτων που δίνουν πιο μεγάλες δυνατότητες στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ταυτόχρονα δίνουν ένα ρεαλιστικό τρόπο, προσαρμόσιμο στις εκπαιδευτικές ανάγκες του καταρτιζόμενου. [3] Τα συστήματα αυτά είναι τα λεγόμενα ευφυή συστήματα διδασκαλίας. Τα ευφυή συστήματα διδασκαλίας ( Intelligent Tutoring Systems - ITS) [3] καθώς και τα προσαρμοστικά εκπαιδευτικά συστήματα υπερμέσων (Adaptive Educational Hypermedia Systems – AEHS ) [3] τα τελευταία χρόνια γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή αφού δίνουν νέες δυνατότητες στα μέχρι τώρα ηλεκτρονικά συστήματα εκπαίδευσης. Τα ITS είναι ουσιαστικά πιο πολύπλοκα συστήματα όσο αφορά την υλοποίηση και οργάνωση τους αλλά βλέπουν αποκλειστικά στις ανάγκες του εκπαιδευόμενου. Χρησιμοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς φορείς με στόχο την προσομοίωση ενός πραγματικά έμπειρου εκπαιδευτή που προσαρμόζεται στις γνωστικές ιδιαιτερότητες και στην εξατομικευμένη πρόοδο κάθε μαθητή. Τα συστήματα αυτά ουσιαστικά βασίζονται σε ένα μεγάλο ποσό παρεχόμενης γνώσης από τον εκπαιδευτικό χώρο και ταυτόχρονα πολλά από αυτά χρησιμοποιούν σειρά από συγκεκριμένες παιδαγωγικές μεθόδους. Στόχος των συστημάτων αυτών είναι να μπορεί να εντοπίζουν τις ιδιαιτερότητες κάθε εκπαιδευόμενου και να καθοδηγούν την εκπαίδευση με βάση αυτές. Κάθε εκπαιδευόμενος έχει ιδιαιτερότητες ανάλογα με τις ικανότητες του, τις υπάρχουσες γνώσεις του στο διδασκόμενο αντικείμενο και η πρόοδος του κάθε ατόμου αποθηκεύεται σε αυτό που αποκαλούμε «μοντέλο μαθητή». Τα μοντέλα αυτά συνήθως χρησιμοποιούν «νοημοσύνη» ακολουθώντας κανόνες από την επιστήμη της Τεχνητής Νοημοσύνης και των μαθηματικών ώστε να μπορούν να παράγονται οι ορθότερες παιδαγωγικές αποφάσεις ώστε ο εκπαιδευόμενος να λαμβάνει τις πληροφορίες και δραστηριότητες που είναι πιο κατάλληλες στο προφίλ του. Πριν από τη παρουσίαση των Έξυπνων συστημάτων, αξίζει επανεξέταση ο κλασσικός τρόπος εκπαίδευσης πρόσωπο με πρόσωπο, δεδομένου ότι είναι αυτό που οι περισσότεροι δάσκαλοι και οι μαθητές είναι εξοικειωμένοι, και ως εκ τούτου, αυτό που οι περισσότεροι μελλοντικοί χρήστες ενός συστήματος περιμένουν τελικά να εξομοιώσουν Σε ένα παραδοσιακό εκπαιδευτικό περιβάλλον [9], ένας δάσκαλος έχει μια σειρά από εργαλεία και τεχνικές στη διάθεσή του, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για να οργανώσει μια σειρά μαθησιακών των δραστηριοτήτων που αντανακλά συγκεκριμένες παιδαγωγικές προσεγγίσεις. Επιπλέον, κάθε δάσκαλος έχει μια συλλογή των πόρων για την υποστήριξη της μάθησης, όπως παρουσιάσεις, διαφάνειες, βιβλία, άρθρα σε περιοδικά, εικόνες, βίντεο και ήχο, ταινίες κ.λπ. Μια από τις πιο βασικές πνευματικές και δημιουργικές προκλήσεις για τον εκπαιδευτικό είναι η προετοιμασία των μαθημάτων και ο εντοπισμός και η επιλογή της κατάλληλης εκπαίδευσης / δραστηριότητας με χρήση «παιδαγωγιών εργαλειοθηκών» και στοιχείων που τελικά ικανοποιούν τις εκπαιδευτικές ανάγκες ενός μαθητή ή ομάδας μαθητών, σε μια δεδομένη κατάσταση και στη συνέχεια προσθήκη του κατάλληλου περιεχομένου από τη συλλογή εκμάθηση των πόρων. Στην συνέχεια με την παράδοση του αντίστοιχου εκπαιδευτικού υλικού ο εκπαιδευτικός έχει την δυνατότητα όμως ιδιαιτερότητες που δεν καλύπτει το εκπαιδευτικό υλικό να τις καλύπτει με την δική του παρουσία δίνοντας την δυνατότητα στον εκπαιδευόμενο να ρωτήσει ή με την εμπειρία του ο εκπαιδευτικός να καταλάβει ότι το μαθησιακό αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό και τελικά να συμπληρώσει είτε με τον προφορικό λόγο ή με πρόσθετο υλικό πιο κατάλληλο στις δυνατότητες του εκπαιδευομένου. Στην διδασκαλία με ένα LMS πρέπει να ακολουθούνται παρόμοιες τεχνικές με εκείνες της παραδοσιακής διαδικασίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκπαίδευση σε διαφορετικού επιπέδου εκπαιδευόμενους και όχι μόνο μιας απόλυτα συγκεκριμένη ομάδα εκπαιδευομένων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έτσι αρχικά όπως και στην κλασσική εκπαίδευση σημασία έχει η συλλογή του κατάλληλου εκπαιδευτικού λογισμικού. Όμως για να έχουμε ένα έξυπνο αποτελεσματικό σύστημα εκπαίδευσης που να προσεγγίζει την εκπαίδευση ορθά πρέπει να υπάρχουν απαραίτητα τα παρακάτω: [3] 1) Να υπάρχει κατάλληλη παιδαγωγική εργαλειοθήκη που να αντανακλά ένα σύνολο προτύπων που υποστηρίζουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. 2) Μια βιβλιοθήκη αντικειμένων μάθησης (κείμενα, βίντεο, εικόνες κ.α.) που ισοδυναμεί με η συλλογή των μαθησιακών πόρων. 3) Ένας Ευφυής μηχανισμός που θα καταλαβαίνει την πορεία του εκπαιδευομένου και θα του δίνει την δυνατότητα να εξελίσσεται με τον πιο κατάλληλο δυνατό τρόπο με βάση τις ανάγκες και δυνατότητες του. Αυτά τα τρία στοιχεία σήμερα συζητούνται σε βάθος σήμερα στην σύγχρονη βιβλιογραφία, μαζί με τα συναφή προβλήματα και τις πιθανές λύσεις που προτείνονται. Σήμερα όπως τα έξυπνα συστήματα ορίζονται από τα παρακάτω τέσσερα συστατικά στοιχεία: [3] 1. Οι Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες και Εργαλεία 2. Οργανωμένη βιβλιοθήκη μαθησιακών αντικειμένων 3. Διαδικασίες προσαρμοστικής μάθησης 4. Κοινότητα Μάθησης και συνεργατική μάθηση Η παρούσα διπλωματική στόχος έχει την δημιουργία κατάλληλου εργαλείου για την βελτίωση των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων των φοιτητών, όταν αυτοί λαμβάνουν την επίλυσης μίας εργασίας που τους είχε ανατεθεί. Ειδικά σε φορείς της Ανοικτής Εκπαίδευσης, όπως και αυτό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, οι φοιτητές καλούνται να διαβάσουν και να μελετήσουν κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό κατά την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και παράλληλα να επιλύσουν σειρά εργασιών με την καθοδήγηση των συμβούλων καθηγητών τους. Στο τέλος οι φοιτητές κρίνονται και βαθμολογούνται ως προς την επίλυση των θεμάτων της εργασίας τους. Οι καθηγητές αναρτούν τις «Ενδεικτικές Απαντήσεις» των εργασιών, με στόχο οι φοιτητές να μπορέσουν να μάθουν μέσα από τις ορθές απαντήσεις και να κρίνουν και οι ίδιοι τα λάθη τους. Στην παρούσα διπλωματική υλοποιήθηκε ένα δικτυακό εργαλείο που ο εκπαιδευόμενος διαβάζει την «Ενδεικτική Απάντηση» και στην συνέχεια καλείται ανάλογα την επίδοση του να εκτελέσει σειρά από τεστ μέσα από τα οποία ο φοιτητής μπορεί να δει αν βελτιώθηκε ή όχι, και εκτελώντας τα να βλέπει και ο ίδιος την άνοδο του εκπαιδευτικού του επιπέδου. Η υλοποίηση έγινε με χρήση των τεχνολογιών PHP, MYSQL, Boostrap και Jquery με στόχο την πλήρη εκμετάλλευση των τεχνολογιών διαδικτύου ώστε να γίνει όσο πιο απλό και εύχρηστο για τον απλό χρήστη καθηγητή ή φοιτητή. Η εφαρμογή παρουσιάστηκε σε ένα αριθμό φοιτητών και καθηγητών με στόχο να πάρουμε γνώμες για την βελτίωση της καθώς και να ζητήσουμε τις απόψεις τους για το πόσο μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα των χρηστών της. Τα αποτελέσματα από την παρουσίαση έδειξαν θετικές απόψεις ως προς την ευχρηστία αλλά και προβληματισμό από τους εκπαιδευτές ως προς το αποτέλεσμα που πιθανά έχει αφού διαπιστώνεται ότι τέτοιες εφαρμογές αυξάνουν τον όγκο εργασίας των εκπαιδευτών. Η παρούσα εργασία είναι οργανωμένη ως εξής: Στο Κεφάλαιο 1 περιγράφονται οι σχετικές μελέτες που έχουν μέχρι τώρα οδηγήσει στα έξυπνα συστήματα εκπαίδευσης αλλά και σε σειρά από προτάσεις και συστήματα που έχουν προταθεί Στο κεφάλαιο 2 παρουσιάζονται τα συστήματα LMS και τα έξυπνα συστήματα Εκπαίδευσης καθώς και οι τεχνολογίες που εφαρμόζονται Στο κεφάλαιο 3 παρουσιάζεται η εφαρμογή που υλοποιήθηκε Στο κεφάλαιο 4 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από την παρουσίαση που κάναμε σε εθελοντές φοιτητές και καθηγητές με στόχο να λάβουμε την γνώμη τους ως προς την ευχρηστία και αποτελεσματικότητα της εφαρμογής. Στο τέλος παραθέτουμε τα συμπεράσματα τόσο για την εφαρμογή μας όσο και γενικότερα για την εισαγωγή των IST συστημάτων στην εκπαίδευση. The development of Information and Communication Technologies (ICTs) the last decade has led to the transforming the way of education and training. The educational material production and the overproduction of information and the need to trafficking and exploitation, particularly through the Internet, they are one of the most challenges and clearly influence and education. Today in all areas the volume of information handled by Moore's Law is followed [17], that says that the amount of information that can be stored and handled doubles every eighteen months. So now there are both plenty of educational material and information and strongly plethora of software that simulates real situations it is necessary to evaluate and correct placement to finally have an effective educational work. The value of information and the number and variety of forms ultimately bring changes to the logic of learning, education and training. Terms such as collaborative learning and individualized learning, continuing education and adult education are now in the spotlight. Nowadays there is an imperative need for continuous learning and the training has led the scientific community to try to solve the limitations of the trainees such as distance, strong work, lack of time, etc. through the use of new technologies and the internet technologies. So a series of flexible training methods created, such as distance learning that now with the help of science such as technical intelligence evolves in so-called intelligent distance learning. In recent years, the area of education has shown that it is able to use the technological possibilities and utilize many tools of the internet possibilities. Today universities, schools, colleges, training centers etc. pursued in accordance with their role to implement training lessons and make pedagogical optimization in order to give as many opportunities as possible to their students [1] [3]. Today many academic institutions include distance learning courses and complete programs and courses that lead to certification or degree. However, it is important that all institutions do not face the distance education as the only solution for all the problems of education but they use distance learning in order and e-learning in order to make the traditional education better as the need for education keeps growing. In recent years, a series of new systems have been developed that give more great potential in distance education and simultaneously give a realistic manner, adaptable to the educational needs of the trainee. [3] These systems are called intelligent teaching systems. Intelligent teaching systems (Intelligent Tutoring Systems - ITS) [3] and adaptive educational hypermedia systems (Adaptive Educational Hypermedia Systems - AEHS) [3] in recent years become very popular as they give new opportunities in electronic learning systems. The ITS are more complex systems, but the looking to gives a solution to the really needs of the learner. They used by educational institutions in order to simulate a real experienced trainer that fits in cognitive characteristics and the individual progress of each student. These systems are essentially based on a large amount of knowledge provided by the training site, while many of them are using series of specific pedagogy. The aim of these systems is to be able to identify the characteristics of each student and to guide education based on them. Each student has specific features depending on the capabilities of, existing knowledge of the training subject and the progress of each person stored in what we call a "model student". These models typically use "intelligence" by following the rules of the science of artificial intelligence and mathematics so they can produce the better-pedagogical decisions that the learner to take the information and activities that are most appropriate to their profile. In a traditional educational environment [9], a teacher has a number of tools and techniques, which can be used to organize a series of learning activities reflects specific pedagogical approaches. Each teacher has a collection of resources to support learning, such as presentations, slides, books, journal articles, images, video and audio tapes etc. One of the most basic spiritual and creative challenges for the teacher is to prepare the courses and the identification and selection of appropriate to use "Educator toolbars education / activity" and the data finally meet the educational needs of a student or group of students in a given situation and then adding the appropriate content from the collection of learning resources. Followed by delivery of the relevant educational material the teacher has the opportunity but particularities which does not cover educational material covering them with his own presence enabling the learner to ask or the experience of the teacher to understand that the learning outcome it is unsatisfactory and finally to complete either the spoken word or with additional material more suitable to the trained worker. In teaching an LMS should be similar techniques to those of the traditional process, in order to enable training in different level learners and not only an absolutely specific group of trainees with particular characteristics. So initially as in the classical meaning education is the collection of appropriate educational software. In ITS that approximates the training properly there must be the following necessary: [3] 1) there is an appropriate educational tool which reflects a set of standards that support educational activities. 2) A learning object library (text, video, images, etc.) equivalent to the collection of learning resources. 3) An Intelligent mechanism to understand the progress of the trainee and will give him the opportunity to evolve in the most appropriate way possible according to their needs and capabilities. These three elements currently being discussed in-depth today in modern literature, together with associated problems and possible solutions proposed. Today as intelligent systems out of the following four components: [3] 1. Educational Activities and Tools 2. Organized library of learning objects 3. Procedures adaptive learning 4. Community Learning and collaborative learning The object of this thesis is to create an appropriate tool to improve educational outcomes for students when they take to solve a task entrusted to them. Especially in the Open Education Institutes, like that of the Greek Open University, students are required to read and study educational material during the academic year and to solve a series of projects with the guidance of their teacher advisors. At the end, students are graded in solving the issues of their work. Teachers post the "Indicative Answers' work, aiming to make students to learn through the correct answers and to have the opportunity to have better educational performance. In this thesis we implemented a web tool that the student reads the "Indicative Answers" and then can use intelligent tests through which the student can see if it has improved or not, and gives them the opportunity to increase their the educational level. The implementation was based on technologies PHP, MYSQL, Boostrap and JQUERY and other Internet technologies in order to be user-friendly for both trainers and students to use it. The application was presented to a number of students and teachers in order to get their feedback from opinions about how the application help them to improve the education level of a learning subject. The results from the presentation showed positive opinions on the usability and reflection by trainers as to the result to possibly have since found that such applications increase the workload of teachers. The thesis is organized as follows: Chapter 1 describes the studies that about e-learning and ITS Chapter 2 presents the LMS and ITS and the technologies applied to them Chapter 3 presents our Application Chapter 4 presents the opinions that did volunteer students and teachers in order to obtain their views on the usability and effectiveness of implementation. Finally, we present the conclusions of the current application but also for the introduction of IST systems in education. 2016-09-20T11:03:03Z 2016-09-20T11:03:03Z 2016-06-10 Thesis http://hdl.handle.net/10889/9582 gr 0 application/pdf |