Περίληψη: | Σε συνέχεια μελετών και δημοσιεύσεων του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το θέμα της παρούσας διπλωματικής μελετά την ικανότητα των παραμέτρων ADC, FA (από τις ακολουθίες Απεικόνισης Διάχυσης και Απεικόνισης του Τανυστή Διάχυσης) να βοηθήσουν την διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Επίσης μελετάται η δυνατότητα επιτυχούς διαχωρισμού των καλοήθων από τις κακοήθεις εξεργασίες.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου στο γυναικείο πληθυσμό. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη 1,9 εκατομμύρια γυναίκες ζούνε με κάποια μορφή καρκίνου του μαστού και αναμένεται 90.000 από αυτές να αποβιώσουν εξαιτίας του. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι νέες μέθοδοι της σύγχρονης ιατρικής μπορούν να τον θεραπεύσουν, είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν μέθοδοι έγκαιρης και αξιόπιστης διάγνωσης του καρκίνου.
Η νέοι παράμετροι που μελετώνται, υπολογίζονται μέσω των ακολουθών που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αποτελούν προσθήκη στο κλασικό πρωτόκολλο μαγνητικού συντονισμού, και θεωρούνται προηγμένες τεχνικές απεικόνισης. Συμπεριλαμβάνονται σε ένα πεδίο έρευνας που απαριθμεί ένα μικρό αριθμό δημοσιεύσεων. Συγκεκριμένα, μελετάται ο βαθμός της κινητικότητας των μορίων του νερού στους ιστούς του μαστού. Η βαθμός εκφράζεται από το φαινομενικό συντελεστή διάχυσης – ADC. Όσο μεγαλύτερο νούμερο μετράται, τόσο πιο ελεύθερη είναι η διάχυση (ADCνερού ≈ 3 × 10-3 mm2/sec). Όσον αφορά την κατευθυντικότητα της διάχυσης, αυτή εκφράζεται από την κλασματική ανισοτροπία (FA) η οποία παίρνει τιμές από το 0 – 1 και όσο πιο μεγάλη είναι η τιμή του FA τόσο πιο ανισοτροπική είναι η διάχυση.
Στην μελέτη πήραν μέρος 58 γυναίκες ηλικίας 31-79 ετών. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε ύποπτα ευρήματα μαστογραφικών και υπερηχογραφικών εξετάσεων. Όλες οι εξεργασίες είναι επιβεβαιωμένες ιστολογικά. Στο κλασσικό πρωτόκολλο μαγνητικού συντονισμού προστέθηκε και η απεικόνιση του τανυστή διάχυσης. Η ανάλυση και μελέτη των δεδομένων, πραγματοποιήθηκε στο Workstation της GE και με τη χρήση του Functool και τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν με το ExploreDTI του A. Leemans.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το ADC είναι ένας εξαιρετικός διαγνωστικός παράγοντας για την αξιολόγηση των καλοήθων από τις κακοήθεις εξεργασίες. Τα παραπάνω αποτελέσματα ισχύουν για το ADC από τις DWI ακολουθίες, και επιβεβαιώνονται από τις DTI ακολουθίες. Ομοίως, το FA φαίνεται να είναι ένας αξιόλογος παράγοντας για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, αλλά όχι τόσο καλός όσο το ADC. Παρατηρήθηκε όμως, πως η συνδυασμένη μελέτη του ADC με το FA μπορεί να αυξήσει την ειδικότητα τους.
Τέλος, με τη βοήθεια των DTI ακολουθιών, πραγματοποιήθηκε η μικροαρχιτεκτονική μελέτη του μαστού. Η πρωτότυπη αυτή μελέτη αυτή περιλάμβανε τον υπολογισμό των ιδιοτιμών και ιδιοδιανυσμάτων των ROI των εξεργασιών. Τα ιδιοδιανύσματα δεν χρησιμοποιήθηκαν παρά μόνο για την απεικόνιση της γεωμετρίας του μαστού. Αντιθέτως, οι ιδιοτιμές και ειδικότερα τα λ1, λ2, και λ¬3 μελετήθηκαν εκτενέστερα. Αποδείχθηκε πως το λ1 αποτελεί μια εξαιρετική παράμετρο, ικανή να διαγνώσει τον καρκίνο και να τον ξεχωρίσει από τις καλοήθεις παθήσεις. Η μελέτη των παραμέτρων αυτών, είναι σε αρχικό στάδιο και μόνο μία έρευνα έχει δημοσιευθεί διεθνώς. Περεταίρω εμβάθυνση στο κομμάτι των ιδιοτιμών και η συνδυασμένη μελέτη αυτών με το ADC και το FA πιθανώς να αναδειχθεί πολύ σημαντική και να αλλάξει την τυποποιημένη διαδικασία της μαστογραφίας.
|