Περίληψη: | Το έδαφος αποτελεί ένα πεπερασμένο φυσικό πόρο με ιδιαίτερη σημασία για την ομαλή λειτουργία του περιβάλλοντος. Για την προστασία του και την ομαλή λειτουργία του κρίνεται απαραίτητος ο προσδιορισμός των αιτιών που είχαν ως συνέπεια την επιβάρυνση του. Επιπλέον γίνεται αναφορά στο νομικό πλαίσιο που χρησιμοποιείται για την προστασία και αποκατάσταση του εδάφους, σε μια προσπάθεια προσδιορισμού των ελλείψεων που το διέπουν και των προβλημάτων που προκαλεί η έλλειψη κοινής πολιτικής για την προστασία και απορρύπανση του εδάφους.
Η χρήση ροφητικών υλικών για την αντιμετώπιση αέριων ρύπων και ρύπων σε υδατικά συστήματα είναι αποδεδειγμένη και χρησιμοποιείται εμπορικά, τίθεται λοιπόν το ερώτημα αν είναι δυνατή η εφαρμογή και η εμπορική της ανάπτυξη, ως αποκλειστική μέθοδος αποκατάστασης του εδάφους. Για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα περιγράφονται οι κυριότερες μέθοδοι που εφαρμόζονται, καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους. Αντίστοιχα, προσδιορίζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από τη χρήση ροφητικών υλικών ως μέθοδος αποκατάστασης του εδάφους.
Ταυτόχρονα στοχεύει στη σύγκριση διαφορετικών ροφητικών υλικών μέσω σειράς πειραμάτων, σε δείγματα πεδίου. Πιο συγκεκριμένα του σημαντικότερου εκπρόσωπου των ροφητικών υλικών του ενεργού άνθρακα, με οικονομικότερες εναλλακτικές όπως είναι η πυρολυμένη βιομάζα και ροφητικά υλικά με μαγνητικές ιδιότητες. Επιπλέον με τη χρήση διαφορετικών υλικών διερευνάται αν οι δυνατότητες της πυρολυμένης βιομάζας ανταποκρίνονται σε πολύπλοκα χημικά δείγματα όπως είναι το έδαφος. Για την επιλογή της κατάλληλης περιοχής λήψης δειγμάτων ελήφθησαν υπ' όψιν το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Με τη λήψη δύο δειγμάτων, ο ρύπος προς απομάκρυνση επιλέχθηκε να είναι το ολικό χρώμιο.
Τα ροφητικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στην απομάκρυνση χρωμίου από τα υδατικά διαλύματα του εδάφους. Η αποδοσή τους όμως παρουσιάζει διαφοροποιήσεις, ανάλογα με τη σύνθεση του ροφητικού υλικού. Τα ποσοστά αφαίρεσης χρωμίου έδειξαν ότι την καλύτερη απόδοση παρουσίασαν τα μαγνητικά υλικά (άνθρακας και πυρολυμένη βιομάζα) με ποσοστά μεγαλύτερα από 95%, με τον ενεργό άνθρακα να ακολουθεί με ποσοστά 80% και μεγαλύτερο του 95% στα αντίστοιχα δείγματα. Τέλος τα ποσοστά απομάκρυνσης της πυρολυμένης βιομάζας ήταν 61,9% και 51,5% στα αντίστοιχα δείγματα αποδεικνύοντας πως είναι δυνατή η αφαίρεση χρωμίου από υδατικά διαλύματα εδάφους πεδίου.
|