Περίληψη: | Η τεχνολογική πρόοδος των τελευταίων ετών ενθαρρύνουν τη χρήση του διαδικτύου για την εξυπηρέτηση καθημερινών, απλών ή σύνθετων, αναγκών. Το Web 2.0 ενσωματώνει μια πληθώρα εργαλείων, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται η δημιουργία περιεχομένου από τους ίδιους τους χρήστες, η διαμοίραση υλικού πολλαπλών μορφών, η επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών. Επίσης, είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι οι νέες γενεές αποκτούν μια κουλτούρα καθημερινής και αναγκαίας επαφής με νέες τεχνολογίες και, ειδικότερα, εργαλεία κοινωνικού λογισμικού (social software). Χρησιμοποιούν κοινωνικά δίκτυα, επικοινωνούν σύγχρονα ή ασύγχρονα, μοιράζονται και δημοσιεύουν ψηφιακό υλικό, συμμετέχουν σε ιστολόγια κ.λπ.
Η παιδαγωγική αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα το οποίο μελετάται ερευνητικά και συνεχώς εξελίσσεται.
Από την άλλη πλευρά, η ομοτιμία και η συνεργατική μάθηση αναδεικνύονται από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολύπλευρα στην εκπαιδευτική διαδικασία, ειδικά στη σημερινή εποχή που το εκπαιδευτικό σύστημα ακολουθεί στο μεγαλύτερο μέρος του το παραδοσιακό δασκαλοκεντρικό μοντέλο.
Η παρούσα εργασία έχει σαν βασικό στόχο την ανάπτυξη μιας online πλατφόρμας κατάρτισης για την υποστήριξη της ομότιμης μάθησης ανάμεσα σε ενήλικες εκπαιδευομένους ενσωματώνοντας εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης. Στις επόμενες σελίδες παρουσιάζονται οι βασικές θεωρίες και τα χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης ενηλίκων καθώς και το πώς η ομότιμη μάθηση μπορεί να αξιοποιηθεί σε αυτή την κατηγορία των εκπαιδευομένων. Παράλληλα, αναλύεται διεξοδικά ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η ανάπτυξη της πλατφόρμας ομότιμης μάθησης.
|