Περίληψη: | Η παρούσα έρευνα εντάσσεται στην ευρύτερη επιστημονική περιοχή της ενσωμάτωσης των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση. Ειδικότερα αφορά στη μελέτη του θεωρητικού μοντέλου της Τεχνολογικής Παιδαγωγικής Γνώσης Περιεχομένου (ΤΠΓΠ) και εστιάζει στη διερεύνηση του τρόπου και του βαθμού ενσωμάτωσης των ΤΠΕ από φοιτητές, -τριες προσχολικής αγωγής στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος στην αρχική τους εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό διερευνώνται α) οι τρεις διακριτές περιοχές γνώσης της ΤΠΓΠ καθώς και ο συνδυασμός τους στον σχεδιασμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων με ΤΠΕ από φοιτητές, -τριες του Τμήματος Επιστημών Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Ε.Α.Π.Η.) του Πανεπιστημίου Πατρών, β) ο βαθμός συνέπειας ανάμεσα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση και γ) η σύγκριση ανάμεσα σε φοιτητές, -τριες με ή χωρίς εμπειρία σε τάξη.
Για την ανάλυση των ερευνητικών δεδομένων προτείνεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο η ΤΠΓΠ μετατρέπεται σε μοντέλο ανάλυσης και δημιουργείται ένα σχήμα κωδικοποίησης με κωδικούς που προέκυψαν τόσο από το περιεχόμενο των μαθημάτων και τη δομή των δραστηριοτήτων όσο και από τις προαναφερθείσες περιοχές γνώσης του μοντέλου. Επιπλέον, για την μελέτη των ποιοτικών δεδομένων, και συγκεκριμένα για τη διερεύνηση του τρόπου ενσωμάτωσης των ΤΠΕ, χρησιμοποιείται το πρόγραμμα ποιοτικής ανάλυσης NVivo 8. Στη συνέχεια, και θέλοντας να αξιολογηθεί ο βαθμός ενσωμάτωσης των ΤΠΕ, δίνονται τιμές στις κατηγορίες ανάλυσης και αναλύονται τα δεδομένα στο στατιστικό πρόγραμμα ανάλυσης SPAD εφαρμόζοντας παραγοντική ανάλυση πολλαπλών αντιστοιχιών (multiple correspondence analysis) και ανάλυση κατά συστάδες (cluster analysis).
Ειδικότερα, η ανάλυση συνδέεται και με τη φάση του σχεδιασμού και με τη φάση της υλοποίησης, μέσα από διαδικασίες σύγκρισης, τόσο ανάμεσα στα δύο έτη σπουδών που συμμετείχαν στην έρευνα όσο και ανάμεσα στις ίδιες τις φάσεις. Η κωδικοποίηση και ανάλυση των δεδομένων στο NVivo καθώς και η διερευνητική ανάλυση που υλοποιήθηκε στο SPAD δείχνουν πως οι περισσότερες ομάδες εμφανίζουν ισχυρά στοιχεία συμπεριφορισμού, υπάρχει μεγάλος βαθμός διαφοροποίησης της αρχικής στοχοθεσίας τους από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση και ενώ φαίνεται πως έχουν τεχνολογικές γνώσεις αδυνατούν, στην πλειονότητά τους, να χειριστούν τεχνολογικά προβλήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή των δράσεων. Επιπλέον, φαίνεται πως ενώ ενσωματώνουν εύστοχα αρκετά στοιχεία που αφορούν τη διεξαγωγή των δράσεων τους εμφανίζουν προβλήματα αναφορικά με τη διαχείρησή τους κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των δράσεων, επιχειρηματολογούν στην πλειονότητά τους για την προστιθέμενη αξία των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά αδυνατούν να τις εντάξουν ως γνωστικά εργαλεία.
Γενικότερα, καμία ομάδα δε φαίνεται να εμφανίζει επάρκεια σε όλες τις περιοχές της ΤΠΓΠ ενώ παράλληλα παρουσιάζεται μικρός βαθμός συνέπειας ανάμεσα στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Επιπρόσθετα, εμφανίζεται μεγάλη ποικιλομορφία στα χαρακτηριστικά των φοιτητών, -τριών και σημαντικές αποκλίσεις ακόμη και σε ομάδες στο ίδιο έτος σπουδών.
|