Περίληψη: | Σημαντικό κλινικό πρόβλημα στη ρινική πολυποδίαση αποτελεί η υποτροπή των πολυπόδων, που δυσχεραίνει την οριστική τους εξάλειψη. Τόσο η χειρουργική, όσο και η φαρμακευτική θεραπεία δεν εγγυώνται την οριστική τους αντιμετώπιση και σημαντικά κενά υπάρχουν ακόμα αναφορικά με την παθογένεια τους.
Η διερεύνηση του ρόλου συγκεκριμένων μορίων προσκόλλησης και ογκογονιδίων στην υποτροπή της ρινικής πολυποδίασης. Συγκεκριμένα εξετάστηκαν τα μόρια προσκόλλησης EMA, CD 86, CD54 και το προϊόν του ογκογονιδίου c-myc, τόσο στο στρώμα ρινικών πολυπόδων, όσο και στα ίδια τα επιθηλιακά κύτταρα. Χρησιμοποιήθηκε δείγμα 21 ατόμων (17 άνδρες και 4 γυναίκες) ηλικίας 47,44 ± 15,10 ετών με ρινική πολυποδίαση τα οποία υπεβλήθησαν σε χειρουργική επέμβαση δύο φορές σε διάστημα 16-24 μηνών. Ως δείγμα ελέγχου χρησιμοποιήθηκαν 21 άτομα αντιστοίχου ηλικίας (46,9±12,8 έτη) πάσχοντες από ρινική πολυποδίαση που υπεβλήθησαν σε χειρουργική επέμβαση μία μόνο φορά κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Ο εντοπισμός των αντιγόνων πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της ανοσοϊστοχημείας . Η στατιστική επεξεργασία έγινε με το πρόγραμμα SPSS 17.0. To επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας ορίστηκε σε p=0,05
Στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων παρατηρήθηκαν σε σχέση με τα αντιγόνα ΕΜΑ ( στρώματος και επιθηλιακών κυττάρων , p=0,054 και p<0,001) και CD86 στρώματος (p=0,009). Σε όλες τις περιπτώσεις η ομάδα της επανεγχείρησης είχε υψηλότερες τιμές. Όταν τα αντιγόνα CD86 του στρώματος και ΕΜΑ στρώματος - επιθηλιακών κυττάρων χρησιμοποιήθηκαν ως προγνωστικοί παράγοντες σε ένα μοντέλο λογιστικής παλινδρόμησης το ΕΜΑ του στρώματος συσχετίστηκε θετικά με την επανεγχείρηση ( p=0,011).
Κάποια μόρια προσκόλλησης ενδέχεται να έχουν σημασία για την επιμονή της φλεγμονής και για την υποτροπή της ρινικής πολυποδίασης. Πιθανόν στο μέλλον τα μόρια αυτά να αποκτήσουν προγνωστική σημασία για την έκβαση της νόσου.
|