Περίληψη: | Η διάθεση της ιλύος των λυμάτων από βιομηχανίες τροφίμων αποτελεί κύριο πρόβλημα για τις βιομηχανίες. Μία από τις οικονομικότερες και φιλικές προς τα περιβάλλον λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι η κομποστοποίηση.
Η κομποστοποίηση αποτελεί διαδικασία μετατροπής της οργανικής ύλης των λυμάτων σε ένα τελικό προϊόν (χούμο), που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό. Η κομποστοποίηση έχει μικρό λειτουργικό και επενδυτικό κόστος σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες. H δυσάρεστη οσμή της αερόβιας κομποστοποίησης διαρκεί μόνο τις πρώτες μέρες της διαδικασίας.
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μετατροπή ιλύος ζυθοποιίας σε βελτιωτικό εδάφους με την προσθήκη 4 υλικών συν-κομποστοποίησης (ξερά χόρτα, πριονίδι, δύο είδη λιγνίτη). Κατά τη διάρκεια του πειράματος ελέγχονταν τακτικά οι παράμετροι: η θερμοκρασία, η υγρασία, το ποσοστό του αζώτου και του φωσφόρου, ο λόγος των θρεπτικών συστατικών άνθρακα προς άζωτο (C/N), το pH και η αγωγιμότητα. Ο έλεγχος των παραμέτρων γινόταν για να μπορούν να παρατηρηθούν τα στάδια της κομποστοποίησης. Επίσης προσδιορίστηκαν μέταλλα (Cd, Pb, Ni, Cr, Hg, Zn, As, Cu, Co, Mn, Fe, Ca, Mg, Na, K) και μικροβιολογικοί δείκτες (ολικά κολοβακτηριοειδή, E. Coli, εντερόκοκκοι, κλωστηρίδιο, Salmonella).
Επίσης τα κομπόστ που δημιουργήθηκαν από τη προσθήκη πριονιδιού και ξερών χόρτων χρησιμοποιήθηκαν σε άλλη διπλωματική εργασία και συγκρίθηκαν με κομπόστ του εμπορίου. Τα κομπόστ της παρούσας εργασίας έδωσαν καλύτερα αποτελέσματα στη καλλιέργεια μαρουλιών σε σχέση με τα κομπόστ του εμπορίου.
|