Περίληψη: | Το αντικείμενο έρευνας της παρούσας διπλωματικής εργασίας αφορά την παρακολούθηση της κατολισθαίνουσας ζώνης του Πλατάνου νομού Αχαΐας, με σκοπό τον προσδιορισμό του ρυθμού των οριζόντιων μετακινήσεων της ζώνης αυτής μέσω ενόργανων μετρήσεων που έχουν ληφθεί με αποκλισιομέτρα. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν δίνουν μια εικόνα για την εξέλιξη της κινηματικής της κατολισθαίνουσας ζώνης και την μελλοντική της πορεία.
Η περιοχή του Πλατάνου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των σημαντικών επιπτώσεων που παρατηρούνται στον υφιστάμενο βασικό συγκοινωνιακό άξονα της Βόρειας Πελοποννήσου (οδικό και σιδηροδρομικό). Για το λόγο αυτό στο σχεδιασμό του Νέου Αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Πατρών, η συγκεκριμένη ζώνη παρακάμπτεται με την διάνοιξη σηράγγων για τον οδικό και σιδηροδρομικό άξονα.
Πραγματοποιήθηκαν εργασίες υπαίθρου στην περιοχή της κατολισθαίνουσας ζώνης με σκοπό την τεχνικογεωλογική χαρτογράφηση σε κλίμακα 1:2000, καθώς και την συστηματική παρακολούθηση - μέτρηση των αποκλισιομέτρων και των πιεζομέτρων που βρίσκονται στην περιοχή μελέτης. Η ύπαρξη μεγάλου όγκου δεδομένων αποκλισιομετρικών γεωτρήσεων για διάφορες περιόδους από διαφορετικούς φορείς επέτρεψε τη συλλογή, καταγραφή και επεξεργασία αυτών, με σκοπό τη παρακολούθηση των μετακινήσεων σε σχέση με το χρόνο. Καταγράφονται δύο βασικοί κύκλοι μετρήσεων στις αποκλισιομετρικές γεωτρήσεις της περιοχής:
(1) Πρώτη σειρά μετρήσεων που πραγματοποιήθηκε τη περίοδο 2011 - 2013 και περιλαμβάνει 10 θέσεις αποκλισιομετρικών γεωτρήσεων βάθους 26 μέχρι 31 μέτρων
(2) Δεύτερη σειρά μετρήσεων που πραγματοποιήθηκε τη περίοδο 2013 - 2015 και περιλαμβάνει 9 θέσεις αποκλισιομετρικών γεωτρήσεων βάθους 26 μέχρι 31 μέτρων. Η φάση αυτή έγινε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου LAVMO (Landslide Vulnerability Model) – “Ανάπτυξη Μοντέλου Επικινδυνότητας Κατολισθήσεων με χρήση Τηλεπισκόπησης και Συμβολομετρίας”, του προγράμματος ΘΑΛΗΣ από το Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας και περιλάμβανε την εκτέλεση δειγματοληπτικής-αποκλισιομετρικής γεώτρησης την Άνοιξη του 2013 ως συμπληρωματική στο ήδη υπάρχον δίκτυο αποκλισιομετρικών γεωτρήσεων στην περιοχή της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ.
Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τις εργασίες υπαίθρου συντάχθηκε ο τεχνικογεωλογικός χάρτης της περιοχής καθώς και χάρτης εδαφικών μετακινήσεων. Η παρακολούθηση και ερμηνεία των διαγραμμάτων μετακινήσεων - χρόνου οδήγησε στην οριοθέτηση μίας στενής περιοχής στα δυτικά όρια της ζώνης, έκτασης περί τα 11000 μ2, όπου το φαινόμενο φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κατολίσθηση εντοπίζεται μέσα στους λεπτόκοκκους νεογενείς σχηματισμούς (κυρίως αργιλικές μάργες) και μάλιστα στην επαφή αυτών με το υποκείμενο αλπικό υπόβαθρο (ασβεστόλιθοι) η οποία στη συγκεκριμένη θέση είναι τεκτονικής μορφής. Είναι μια περιστροφική θραύση βάθους περί τα 21 m. Επίσης προκύπτουν περιοχές χωρίς αξιόλογες μετακινήσεις το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι περιοχές αυτές είτε δεν μετακινούνται ή τουλάχιστον δεν επηρεάζονται από επιφάνειες ολίσθησης μικρότερου βάθους από το βάθος μετρήσεων (δηλ. τα 30 περίπου μέτρα), χωρίς να αποκλείονται μετακινήσεις σε μεγαλύτερο βάθος. Η μέση ταχύτητα μετακίνησης εκτιμήθηκε σε 4.91 mm/έτος.
|