Περίληψη: | Η παρούσα εργασία αφορά τη μελέτη απολιθωμένων οστών που προέρχονται από υδάτινα περιβάλλοντα ταφής. Σκοπός της εργασίας είναι η κατανόηση και η περιγραφή των ταφονομικών μεταβολών στα οστά, όπως, η αύξηση της κρυσταλλικότητας, η ενσωμάτωση ιόντων, οι αλλαγές στο πορώδες κ.ά.. Οι αλλαγές αυτές καθορίζονται κυρίως από τα χαρακτηρίστηκα του περιβάλλοντος όπου τα οστά αποτίθενται, θάβονται και τελικά απολιθώνονται και όχι απαραίτητα από το εύρος του χρονικού διαστήματος που παραμένουν θαμμένα.
Το υλικό που μελετήθηκε αποτελείται από 16 μακρά οστά θηλαστικών, από διαφορετικές τοποθεσίες και γεωλογικές ηλικίες που εκτείνονται από το Ανώτερο Μειόκαινο έως το Κατώτερο Πλειστόκαινο. Όλα τα προς μελέτη δείγματα προέρχονται από υδάτινα περιβάλλοντα απόθεσης – απολίθωσης (λιμνοθαλάσσιο, ποτάμιο, θαλάσσιο). Το οστεολογικό υλικό ανήκει τόσο σε χερσαία όσο και σε θαλάσσια θηλαστικά και πιο συγκεκριμένα στις τάξεις Sirenia (οικογένεια Dugongidae), Proboscidea (οικογένειες Deinotheriidae και Elephantidae) και στην οικογένεια Hippopotamidae.
Εξαιτίας, της πολυπλοκότητας των διαδικασιών της απολίθωσης και των αλλαγών που αυτή επιφέρει, ήταν αναγκαία η εφαρμογή μιας σειράς από αναλυτικές τεχνικές για την πλήρη περιγραφή τους. Στην παρούσα εργασία χρησιμοποιήθηκε πολωτικό μικροσκόπιο (OM), ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM/EDS), περιθλασιμετρία κόνεως ακτίνων X (XRPD), φασματοσκοπία υπέρυθρου με μετασχηματισμό Fourier (FTIR) και ποροσιμετρία μέσω απορρόφησης αζώτου. Κάθε μία από της τεχνικές αυτές είχε στόχο να μας δώσει πληροφορίες για: i) την μικροδομή και ιστολογία των δειγμάτων ii) τα δευτερογενή ορυκτά μέσα στους πόρους, iii) την κρυσταλλικότητα του βιο-απατίτη iv) την ενσωμάτωση ιόντων στη δομή του βιο-απατίτη v) το πορώδες του οστεολογικού υλικού.
Από τα αποτελέσματα της μελέτης είναι εμφανές ότι η σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παρόλο που τα δείγματα προέρχονται από διαφορετικά αποθετικά περιβάλλοντα εμφανίζουν αρκετές ομοιότητες στις μεταβολές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ομοιογένεια όσο αναφορά στην ιστολογική διατήρηση η οποία σε όλα τα δείγματα διατηρείται σχεδόν άριστη και στερείται μικροβιακής αλλοίωσης. Ακόμα, το κύριο αυθιγενές ορυκτό αποτελεί ο ασβεστίτης και στο σύνολο των δειγμάτων παρατηρούνται μεταλλικά ορυκτά.
|