Περίληψη: | Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη δημιουργία μαθησιακών δραστηριοτήτων για το μάθημα της Συνδυαστικής. Στον πυρήνα αυτών των δραστηριοτήτων βρίσκονται οι έννοιες του «μαθησιακού αποτελέσματος» και του «μαθησιακού αντικειμένου» και για αυτό το λόγο τα πρώτα δύο κεφάλαια της εργασίας αφιερώνονται σε αυτές.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται μια εισαγωγή στην έννοια των μαθησιακών αποτελεσμάτων και στο ρόλο τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δίνεται ο ορισμός τους, παρουσιάζεται η κατηγοριοποίησή τους σύμφωνα με την ταξινομία του Bloom και το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με παραδείγματα μαθησιακών αποτελεσμάτων από διάφορα γνωστικά πεδία.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια του μαθησιακού αντικειμένου και η σπουδαιότητά του στην οργάνωση του εκπαιδευτικού υλικού της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Παρουσιάζεται ο ορισμός τους, η δομή τους και τονίζεται η σύνδεσή τους με τα μαθησιακά αποτελέσματα. Επίσης αναφέρονται τρόποι με τους οποίους τα μαθησιακά αντικείμενα μπορούν να κατηγοριοποιηθούν καθώς και πως επιτυγχάνεται η διαχείρισή τους με τη χρήση μεταδεδομένων. Η μετατροπή του εκπαιδευτικού υλικού σε μαθησιακά αντικείμενα ακολουθεί μια συγκεκριμένη μεθοδολογία διδακτικού σχεδιασμού η οποία προτείνεται από τον «αναλυτικό οδηγό ανάπτυξης μαθησιακών αντικειμένων» του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας του ΕΑΠ.
Η μεθοδολογία αυτή, λοιπόν, περιγράφεται στο τρίτο κεφάλαιο της εργασίας. Περιλαμβάνει τρεις κύριες φάσης και κάθε φάση χωρίζεται σε επιμέρους βήματα. Ξεκινάμε με τη φάση της ανάλυσης η οποία περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του γνωστικού πεδίου της διδασκαλίας. Κατόπιν περνάμε στη φάση του σχεδιασμού όπου προσδιορίζεται το πώς το εκπαιδευτικό υλικό οργανώνεται σε μαθησιακά αντικείμενα προκειμένου να προσεγγιστούν τα μαθησιακά αποτελέσματα του μαθήματος. Ακολουθεί η φάση της ανάπτυξης των μαθησιακών αντικειμένων τα οποία θα μπορούν να αποθηκευτούν σε ψηφιακά αποθετήρια ή να χρησιμοποιούνται από συστήματα διαχείρισης μάθησης.
Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο, θα εφαρμόσουμε την παραπάνω μεθοδολογία σε εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με τη θεωρία μέτρησης διακριτών δομών. Θα ξεκινήσουμε με δραστηριότητες από τους θεμελιώδεις κανόνες μέτρησης του αθροίσματος και του γινομένου και θα καταλήξουμε στον υπολογισμό πιο σύνθετων δομών όπως μεταθέσεις, διατάξεις και συνδυασμοί αντικειμένων.
|