Καταγραφή και ανάλυση των επιλογών εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής στο Serious Game περιβαλλοντικού περιεχομένου “SimCityEDU”

Η παρούσα έρευνα παρουσιάζει την καταγραφή και ανάλυση ενεργειών εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής με το ψηφιακό παιχνίδι σοβαρού σκοπού (Serious Game) “SimCityEDU”, το οποίο διαπραγματεύεται περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα βασίζεται στην αναγνώριση σημαντικών επεισο...

Πλήρης περιγραφή

Λεπτομέρειες βιβλιογραφικής εγγραφής
Κύριος συγγραφέας: Παπαναστασίου, Ελένη
Άλλοι συγγραφείς: Ραβάνης, Κωνσταντίνος
Μορφή: Thesis
Γλώσσα:Greek
Έκδοση: 2017
Θέματα:
Διαθέσιμο Online:http://hdl.handle.net/10889/9883
Περιγραφή
Περίληψη:Η παρούσα έρευνα παρουσιάζει την καταγραφή και ανάλυση ενεργειών εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής με το ψηφιακό παιχνίδι σοβαρού σκοπού (Serious Game) “SimCityEDU”, το οποίο διαπραγματεύεται περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα βασίζεται στην αναγνώριση σημαντικών επεισοδίων και ζητημάτων κατά τη διάρκεια της εμπειρίας του παιχνιδιού με το ψηφιακό παιχνίδι, μέσω των οποίων γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι παίκτριες και αν αυτές ξεπεράστηκαν. Επιπλέον, αναλύεται το σύστημα σκέψης που παρουσιάζουν στα πλαίσιά του και εντοπίζονται οι περιβαλλοντικές και κοινωνικοοικονομικές τους επιλογές, προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματα που θέτουν οι «Αποστολές» του παιχνιδιού. Απώτερος σκοπός είναι να διαπιστωθεί εάν το εν λόγω ψηφιακό παιχνίδι, είναι κατάλληλο για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών πάνω σε περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα. Στην έρευνα συμμετείχαν εννέα εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής, απόφοιτες του Τ.Ε.Ε.A.Π.Η. του Πανεπιστημίου Πατρών οι οποίες παρακολουθούν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος με κατεύθυνση τη Διδακτική των Θετικών Επιστημών. Η συγκέντρωση των δεδομένων έγινε μέσω της τεχνικής της καταγραφής των αποστολών και της τεχνικής του think-aloud protocol κατά τη διάρκεια των ατομικών συναντήσεων που έγιναν με την ερευνήτρια. Από τα αποτελέσματα προκύπτει πως το “SimCityEDU” μπορεί να συμβάλλει στην εκπαίδευση εκπαιδευτικών Προσχολικής Αγωγής γύρω από περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, καθώς οι παίκτριες φάνηκε να παρουσιάζουν βελτίωση όσον αφορά την τεχνολογική του διάσταση από τη μια αποστολή στην άλλη. Επιπλέον, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μεταβλητών που αφορούν περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, δίνοντας τη δυνατότητα πολλών επιλογών στις παίκτριες. Αναφορικά με τις περιβαλλοντικές επιλογές, φάνηκε να παρουσιάζουν περιβαλλοντική συνείδηση και δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη διαφορά ανάμεσα στις δυο αποστολές. Σχετικά με τις κοινωνικοοικονομικές επιλογές οι οποίες σχετίζονται με την ενέργεια, την οικονομία, την πολεοδομία και τις θέσεις εργασίας, φάνηκε να μη δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε κάποιους από αυτούς τους παράγοντες, καθώς και στη μεταξύ τους αλληλεξάρτηση. Ωστόσο, στη δεύτερη αποστολή, φάνηκε να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στον κοινωνικοοικονομικό παράγοντα συγκριτικά με τη πρώτη.