Περίληψη: | Με τον όρο ιοντίζουσες ακτινοβολίες εννοούμε οποιοδήποτε είδος ακτινοβολίας έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσει με την ύλη και να προκαλέσει ιονισμό σε αυτήν. Τέτοιες ακτινοβολίες βρίσκουν μεγάλο πεδίο εφαρμογής στην Ιατρική, τόσο για διαγνωστικές όσο και θεραπευτικές μεθόδους. Ωστόσο, οι ιοντίζουσες ακτινοβολίες αποτελούν κίνδυνο και είναι απαραίτητη η ελεγχόμενη εφαρμογή τους γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τις δόσεις των εξεταζομένων με ιοντίζουσες ακτινοβολίες.
Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση του Kerma Area Product (KAP) και ο υπολογισμός της ακτινικής επιβάρυνσης ασθενών κατά τη διενέργεια πράξεων επεμβατικής καρδιολογίας. Έπειτα η μελέτη της επίδρασης στο KAP, παραγόντων όπως η εμπειρία του καρδιολόγου, ο τύπος του ακτινοσκοπικού συστήματος, το βάρος και το φύλο του ασθενούς.
Η μελέτη έγινε με βάση το αρχείο καταγραφής δόσεων του Αιμοδυναμικού και Ηλεκτροφυσιολογικού Εργαστηρίου της Ευρωκλινικής Αθηνών για πράξεις που διενεργήθηκαν κατά το διάστημα 1998-2013. Τα δεδομένα που εξήχθησαν είναι: το είδος της επεμβατικής πράξης, ο τύπος του μηχανήματος, ο διενεργών καρδιολόγος, το φύλο, βάρος και ύψος του ασθενούς, το συνολικό KAP, και ο χρόνος ακτινοσκόπησης. Η ακτινική επιβάρυνση του ασθενούς υπολογίστηκε με τη χρήση δημοσιευμένων παραγόντων μετατροπής του KAP σε ενεργό δόση.
Συνολικά μελετήθηκαν:
6960 αιμοδυναμικές πράξεις (στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές) 949 ηλεκτροφυσιολογίες πράξεις (ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος, ablation) 908 εμφυτεύσεις συσκευών (βηματοδότη, απινιδωτή)
Από τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης διαπιστώθηκε ότι:
Η ακτινική επιβάρυνση των ασθενών κατά τη διενέργεια αιμοδυναμικών και ηλεκτροφυσιολογικών πράξεων έχει μεγάλη διακύμανση. Η εμπειρία του καρδιολόγου έχει στατιστικά σημαντική επίπτωση στην δόση καθώς το KAP των πράξεων που διενεργήθηκαν από έμπειρους καρδιολόγους ήταν μικρότερο. Η αναβάθμιση από ένα ακτινοσκοπικό σύστημα με ενισχυτή εικόνας σε ένα σύγχρονο σύστημα με επίπεδο ανιχνευτή εικόνας οδήγησε σε μείωση των δόσεων. Ο δείκτης μάζας σώματος έχει σημαντική επίπτωση στην ακτινική επιβάρυνση. Η δόση που δέχονται οι γυναίκες είναι στατιστικά χαμηλότερη από τη δόση που δέχονται οι άνδρες.
Οι μέσες τιμές της ενεργού δόσης που προέκυψαν είναι οι εξής:
Στεφανιογραφία: 7.6mSv±6.0mSv Στεφανιογραφία + Αγγειοπλαστική: 22.4mSv±16.5mSv Στεφανιογραφία + IVUS/FFR: 10.7mSv±5.2mSv Στεφανιογραφία + Αορτογραφία: 14.1mSv±10.9mSv Στεφανιογραφία + Κοιλιογραφία: 10.8mSv±7.7mSv Αγγειοπλαστική: 21.5mSv±18.6mSv Ηλεκτροφυσιολογικός Έλεγχος: 2.0mSv±3.3mSv
Ablation: 13.3mSv±15.7mSv Εμφύτευση Βηματοδότη: 4.6mSv±9.8mSv Εμφύτευση Απινιδωτή: 11.1mSv±16.1mSv
Στα πλαίσια της μελέτης έγινε ποιοτικός έλεγχος στο ακτινοσκοπικό σύστημα που διαθέτει το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Ευρωκλινικής Αθηνών (Philips Alura FD10). Η εργασία αυτή έχει λάβει μέρος ως ηλεκτρονικά αναρτημένη ανακοίνωση στο 22ο Διαπανεπιστημιακό Συνέδριο Ακτινολογίας στην Αθήνα (Νοέμβριος 2015), και πρόκειται να παρουσιαστεί στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ιατρικής Φυσικής το Σεπτέμβριο στην Αθήνα.
|