Περίληψη: | Η αποτελεσματική εφαρμογή της καινοτόμου και θεωρητικά τεκμηριωμένης διαθεματικής προσέγγισης στη διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση, αναμένεται να οδηγήσει στη μεγιστοποίηση της μαθησιακής επιτυχίας.
Στη βάση αυτή, αναγνωρίζεται , η αναγκαιότητα εφαρμογής της διαθεματικότητας στο Ελληνικό σχολείο, ως εκ τούτου, κατά την πρώτη δεκαετία της χιλιετίας που διανύουμε πραγματοποιήθηκε το εγχείρημα της εκπόνησης του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) και των συνακόλουθων Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών (ΑΠΣ) για όλα τα μαθήματα και όλες τις τάξεις της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο ενός πρωτότυπου, συνδυαστικού μοντέλου διδασκαλίας, μάθησης και αξιολόγησης, καθώς και της συγγραφής του σχετικού έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού.
Στην παρούσα διδακτορική εργασία πραγματοποιείται η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τόσο των ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ και των βιβλίων όσο και της διαθεματικής διδασκαλίας συγκεκριμένου μαθήματος, προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση ότι με τα κατάλληλα μέσα και τη σωστή υλοποίηση και εφαρμογή επιτυγχάνονται τα καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα. Ως πλαίσιο πραγματοποίησης αυτής της αξιολόγησης επελέγη στο μάθημα της Οικιακής Οικονομίας η ενότητα «Συμπεριφορά του καταναλωτή», και το εστιασμένο δείγμα των τριών σχολείων, όπως αυτό περιγράφεται στο Κεφάλαιο της Μεθοδολογίας. Η μαθητική αξιολόγηση, η οποία και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διδασκαλίας- μάθησης, δεν αφορά μόνο την αποτίμηση του βαθμού της κατάκτησης της γνώσης από τους μαθητές (τριες) αλλά και του βαθμού καλλιέργειας των βασικών/διαθεματικών δεξιοτήτων, καθώς και τις εκφάνσεις των στάσεων και αξιών που πρέπει να προωθούνται και να καλλιεργούνται στην εκπαίδευση σε όλα τα μαθήματα της κάθε τάξης καθώς και στο ίδιο μάθημα, όπως αυτό αναπτύσσεται από τάξη σε τάξη και προβάλλεται στις δραστηριότητες του σχολείου.
Στο πλαίσιο της ανάλυσης των κειμένων ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ και σχολικών βιβλίων ανιχνεύτηκε ηεσωτερική διασύνδεση και συνοχή του γνωσιακού περιεχομένου, η οποία πραγματοποιήθηκε με την αξιοποίηση των θεμελιωδών διαθεματικών εννοιών, καθώς επίσης και η προώθηση των οριζόντιων διαθεματικών δεξιοτήτων και εγγραμματισμών στα οποία αναφέρεται η διαθεματικότητα.
Στο πλαίσιο της διεξαγωγής της εμπειρικής έρευνας μελετάται ο τρόπος εφαρμογής της αξιολόγησης για την επίλυση προβλήματος στην τάξη και η διασύνδεση των ευρημάτων με το βαθμό χρήσης της διαθεματικότητας από τους εκπαιδευτικούς. Τα ειδικά διαμορφωμένα τεστ/δοκιμασίες τα οποία αξιοποιήθηκαν στόχευαν στην αξιολόγηση του βαθμού κατάκτησης των βασικών διαθεματικών δεξιοτήτων των μαθητών (τριών) του εστιασμένου δείγματος. Η ανάλυση των δεδομένων που πρoέκυψαν από την εμπειρική έρευνα οδήγησε σε ευρήματα, στα οποία οι επιδόσεις των μαθητών (τριών) στην εν λόγω αξιολόγηση τείνουν να είναι υψηλότερες στη τάξη που πραγματοποιείται (σύμφωνα και με την παρατήρηση της ερευνήτριας) επιτυχής εφαρμογή- υλοποίηση της διαθεματικότητας.
Είναι εμφανές ότι με τη «σωστή» υλοποίηση της διαθεματικότητας εκ μέρους των εκπαιδευτικών και με τη χρήσιμη συνεργασία διαφόρων ειδικοτήτων οριζόντια (που διδάσκουν στην ίδια τάξη) μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα.
Τα επιτεύγματα των μαθητών (τριών) έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί και η διδακτική πρακτική τους τόσο στο πλαίσιο μαθήματος όσο και στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΖ αποτελούν τους κύριους παράγοντες της αποτελεσματικότητας της διαθεματικότητας και κατ΄επέκταση της ουσιαστικής μάθησης.
|