Περίληψη: | Εισαγωγή: Μελέτες έχουν δείξει πως η οικονομική κρίση επηρεάζει τις υπηρεσίες υγείας τόσο σε πρακτικό επίπεδο, όπως μείωση υπηρεσιών, συρρίκνωση προϋπολογισμών κλπ., αλλά και στο επίπεδο της ζήτησης υπηρεσιών υγείας.
Σκοπός: Σκοπός της εργασίας ήταν να εξετάσει το κατά πόσο η πρόσφατη οικονομική κρίση στην Ελλάδα με έτος έναρξης το 2009 επηρέασε τη ζήτηση υπηρεσιών παιδιατρικής φροντίδας στα εξωτερικά παιδιατρικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.
Υλικό και Μέθοδος: Η μελέτη ήταν αναδρομική με βάση τα αρχεία των Εξωτερικών Ιατρείων του νοσοκομείου. Για την προ κρίσης περίοδο επελέγη ως έτος αναφοράς το έτος 2008 ως εγγύτερο με το έτος έναρξης της κρίσης, ενώ τα έτη 2013 και 2017 προέκυψαν με κλήρωση. Το συνολικό δείγμα της μελέτης ανήλθε σε 5.662 παιδιά που αντιπροσωπεύουν το 17,36% του συνολικού πληθυσμού της μελέτης, που ήταν 32.572 παιδιά. Χρησιμοποιήθηκε δομημένο ερωτηματολόγιο καταγραφής για πληροφορίες, όπως φύλο, ηλικία, ώρα προσέλευσης, μέσο προσέλευσης, υπηκοότητα, τόπο διαμονής, σύμπτωμα , διενέργεια εξετάσεων και έκβαση. Η κωδικοποίηση έγινε στο πρόγραμμα Excel και η στατιστική επεξεργασία στο πρόγραμμα SPSS v.22. Για τη στατιστική επεξεργασία αξιοποιήθηκαν περιγραφικά στατιστικά (συχνότητες, μέσες τιμές) και ο έλεγχος ανεξαρτησίας Χ2 για τις διαφορές μεταξύ των ομάδων. Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας θεωρήθηκε στατιστικά σημαντικό στο επίπεδο του p<0,05.
Αποτελέσματα: Η μελέτη έδειξε αύξηση της προσέλευσης παιδιών στα εξωτερικά ιατρεία κατά 20,9% το 2017 σε σχέση με το έτος αναφοράς της προ κρίσης περιόδου. Δεν βρέθηκε στατιστική διαφορά ως προς το φύλο, αλλά διαπιστώθηκε αύξηση της μέσης ηλικίας από 5 έτη ±3,93 το έτος 2008, στα 5,4 έτη ±3,92 το 2013 και στα 5,9 έτη ±4,04 το 2017. Η αύξηση της ζήτησης οφειλόταν κυρίως σε ημεδαπά και όχι σε ελληνικής καταγωγής Ρομά ή αλλοδαπά παιδιά (Χ2=36,649, DF=4, p<,001). Τα πιο συχνά συμπτώματα που καταγράφηκαν ήταν συμπτώματα του αναπνευστικού (24,6%), πυρετός (22,8%), συμπτώματα του πεπτικού (12,9%) και του δέρματος (6,8%). Τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο σημείωσε το αίτημα για συνταγογράφηση (αύξηση 266,6% το 2017), καθώς και συμπτώματα συνδεόμενα με το κυκλοφορικό σύστημα (αύξηση 111% για το 2017) και το μυοσκελετικό (αύξηση 97% για το 2017). Σταθερά σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο παρέμειναν συμπτώματα, που σχετίζονται με δηλητηριάσεις, τραυματισμούς και νεοπλάσματα, ενώ μείωση
3
παρατηρήθηκε σε συμπτώματα σχετιζόμενα με τη ψυχική υγεία (-12% για το 2017). Τέλος, παρατηρήθηκε αύξηση των παρακλινικών εξετάσεων, ενώ δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στα ποσοστά εισαγωγής στην Παιδιατρική κλινική ή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Παιδιών ή Νεογνών.
Συμπεράσματα: Η έρευνα έδειξε αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας στα εξωτερικά παιδιατρικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Η αύξηση αυτή ήταν απόρροια της οικονομικής κρίσης, καθώς δεν αντανακλά αλλαγή των δεικτών παιδικής νοσηρότητας, αλλά δείχνει τη φτωχοποίηση την οποία υπέστη μέρος του πληθυσμού λόγω απώλειας εισοδήματος, ασφαλιστικής ικανότητας και συρρίκνωσης παροχών, με αποτέλεσμα να αναζητά δωρεάν υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία. Επιπλέον, η αύξηση αυτή φανερώνει την ελλιπή λειτουργία του πρωτοβάθμιου συστήματος παιδιατρικής φροντίδας, που καθιστά απαραίτητη τη λειτουργική εφαρμογή του πρόσφατα νομοθετημένου θεσμού του οικογενειακού ιατρού.
|