Περίληψη: | Η παρούσα Διδακτορική Διατριβή επιχειρεί να προσφέρει εναλλακτικές τεχνικές επίλυσης πολύπλοκων και χρονοβόρων προβλημάτων χωροθέτησης. Η ανάγκη για παροχή λύσεων με ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο, για πληθώρα προβλημάτων χωροθέτησης με πολλαπλές εφαρμογές στην καθημερινότητα, ενθαρρύνει την αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων επίλυσης. Οι εναλλακτικοί αυτοί τρόποι επίλυσης μπορεί να προέρχονται από διάφορα επιστημονικά πεδία. Στην παρούσα Διατριβή, εξετάζεται για πρώτη φορά η αξιοποίηση μίας ειδικής τεχνικής ομαδοποίησης, από το πεδίο της εξόρυξης δεδομένων (data mining), η ευρετική μέθοδος biclustering.
Οι βασικοί παράγοντες στα περισσότερα προβλήματα χωροθέτησης είναι τα σημεία που εκφράζουν ζήτηση και τα κέντρα που εξυπηρετούν αυτά τα σημεία, με βάση μία μετρική απόστασης με βάση την οποία προκύπτει η δυνατότητα ή μη εξυπηρέτησης των σημείων ζήτησης από τα κέντρα εξυπηρέτησης. Η μέθοδος biclustering που υιοθετείται στην παρούσα Διατριβή, λαμβάνει έναν αρχικό πίνακα εισόδου με γραμμές και στήλες που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα σημεία ζήτησης και κέντρα εξυπηρέτησης και οδηγεί στη δημιουργία υπο-ομάδων από γραμμές και στήλες, οι οποίες έχουν κάποια κοινή συμπεριφορά έναντι των υπολοίπων ομάδων.
Οι δυνατοί συνδυασμοί που δημιουργούνται μέσω των biclusters προτείνουν ουσιαστικά εναλλακτικές λύσεις στο εκάστοτε πρόβλημα χωροθέτησης, δηλαδή ομάδες από κέντρα που εξυπηρετούν ομάδες από σημεία ζήτησης. Με βάση μία συνάρτηση αξιολόγησης των biclusters, η οποία τροποποιείται ελάχιστα ανάλογα με το πρόβλημα που επιλύεται, επιλέγεται αυτό ή αυτά που δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα, αυτό δηλαδή που είναι πιο κοντά στη βέλτιστη λύση. Ας σημειωθεί, ότι εξετάζεται η εφαρμογή αυτής της τεχνικής και σε επεκτάσεις των βασικών προβλημάτων, οι οποίες δεν έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα στη βιβλιογραφία.
Η μέθοδος αυτή παρέχει λύσεις κοντά στις βέλτιστες, αλλά σε ελάχιστο χρόνο για διάφορα προβλήματα χωροθέτησης. Χαρακτηριστικό της προτεινόμενης τεχνικής είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητά της. Στη Διατριβή διενεργήθηκαν δοκιμές σε διάφορα σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιβλιογραφία, για μία σειρά από προβλήματα χωροθέτησης. Παρατηρήθηκε, λοιπόν, ότι η τεχνική προσαρμόζεται, με ελάχιστες τροποποιήσεις, για την εκπλήρωση των διαφορετικών αντικειμενικών στόχων του κάθε προβλήματος και προσφέρει ικανοποιητικές λύσεις σε σύγκριση με τις βέλτιστες λύσεις που παρέχει κάθε φορά το πακέτο βελτιστοποίησης.
Μία επιπλέον συνεισφορά της παρούσας Διατριβής είναι η εφαρμογή ενός προβλήματος χωροθέτησης στα Συστήματα Συστάσεων (Recommender Systems), τα οποία λόγω των πολλαπλών τους εφαρμογών σε διάφορους τομείς, αλλά κυρίως στο Μάρκετινγκ, αποτελούν σημαντικό τομέα έρευνας.
|