Περίληψη: | Ο σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η εφαρμογή της τεχνικής δημιουργίας πλάσματος επαγόμενου από λέιζερ, Laser Induced Breakdown Spectroscopy (LIBS), στη μελέτη δειγμάτων- τροφίμων, καθώς και η κατηγοριοποίησή τους βάσει της γεωγραφικής τους προέλευσης και του βαθμού νόθευσής τους. Τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, τα οποία διέφεραν μεταξύ τους ως προς την περιοχή προέλευσης, και κάποια από αυτά ήταν νοθευμένα με πυρηνέλαιο. Τα φάσματα LIBS αναλύθηκαν και προσδιορίστηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για τη διεξαγωγή περαιτέρω πειραμάτων.
Για την κατηγοριοποίηση των δειγμάτων, με χρήση των φασμάτων LIBS, ανάλογα με την περιοχή προέλευσής τους και τη νόθευσή τους, χρησιμοποιήθηκαν διάφορες τεχνικές μηχανικής εκμάθησης, όπως η Ανάλυση Κύριων Συνιστωσών-Principal Component Analysis (PCA), η Γραμμική Διακριτή Ανάλυση-Linear Discriminant Analysis (LDA), τα Μερικά Ελάχιστα Τετράγωνα-Partial Least Squares (PLS) και οι Μηχανές Διανυσμάτων Υποστήριξης-Support Vector Machines (SVM).
Οι παραπάνω τεχνικές μηχανικής μάθησης, συνδυαζόμενες με την τεχνική LIBS εφαρμόζονται πρώτη φορά όσον αφορά για τον έλεγχο της ποιότητας του ελαιόλαδου και την ανίχνευση των ποσοστών νόθευσής του. Τα εξαιρετικά αποτελέσματα που επιδεικνύουν, καθιστούν την τεχνική LIBS ένα ισχυρότατο εργαλείο για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιόλαδου, και επομένως μπορεί να εφαρμοστεί για την παρακολούθηση της ποιότητας των τροφίμων σε μια γραμμή παραγωγής, ή σε εφαρμογές τεχνολογίας των τροφίμων.
|