Περίληψη: | Στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία μελετάται η συμπεριφορά μεταλλικών
πλαισίων με χρήση καμπυλόγραμμων μεταλλικών αποσβεστήρων. Βασίζεται στην έρευνα των H.-L. Hsu , H. Halim (2017) και γίνεται ουσιαστικά μια προσπάθεια να προσομοιωθεί η πρότασή τους σε φορείς που απαρτίζονται από γραμμικά στοιχεία, για το φέροντα οργανισμό, ενώ τα καμπυλόγραμμα ελάσματα των αποσβεστήρων αναπαριστώνται από επιφανειακά στοιχεία. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, που οι σεισμικές δονήσεις είναι συχνό φαινόμενο, οι σύγχρονοι μηχανικοί αποζητούν μηχανισμούς ώστε να μειωθεί το ποσοστό της σεισμικής ενέργειας που παραλαμβάνεται από τα κύρια στοιχεία των κατασκευών. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση συσκευών παθητικής ενέργειας, οι οποίες ουσιαστικά
απορροφούν ποσοστό της εισερχόμενης σεισμικής ενέργειας. Σε αυτές τις συσκευές ανήκει και ο προτεινόμενος καμπυλόγραμμος αποσβεστήρας. Φαίνεται να είναι μια λύση οικονομική και εύκολη, ως προς την κατασκευή και την αντικατάστασή της, κι έτσι προέκυψε το ενδιαφέρον να μελετηθεί η απόδοσή της στην συγκεκριμένη εργασία.
Το κύριο μέρος της διατριβής χωρίζεται σε 4 κεφάλαια. Στο 1ο
κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη αναφορά στα συστήματα παθητικής απώλειας ενέργειας και αναφέρονται ενδεικτικά κάποια από τα είδη των αποσβεστήρων που έχουν προταθεί τα τελευταία χρόνια.
Το 2ο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην προσομοίωση των μεταλλικών πλαισίων.
Ειδικότερα, οι υπό μελέτη κατασκευές είναι ένα μονώροφο επίπεδο πλαίσιο ενός
ανοίγματος και ένα τρισδιάστατο μονώροφο μεταλλικό πλαίσιο με 1 άνοιγμα στη
διεύθυνση Υ και 3 ανοίγματα στη διεύθυνση Χ. Περιγράφεται η γεωμετρία των φορέων, των επιμέρους γραμμικών στοιχείων, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και οι παραδοχές που οδήγησαν στην προσομοίωση των αποσβεστήρων με επιφανειακά στοιχεία. Επιπρόσθετα, αναφέρεται ο τρόπος που συνδέονται οι αποσβεστήρες και οι πίροι με την υπόλοιπη κατασκευή, μέσω δύσκαμπτων γραμμικών στοιχείων και με χρήση των συνδέσμων linear links, T/C friction isolator links που παρέχει το λογισμικό SAP2000.
Στο 3ο κεφάλαιο συγκεντρώνονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων για τα δύο
είδη των πλαισίων. Η συμπεριφορά της επίπεδης κατασκευής μελετάται για διαφορετικές συνθήκες στήριξης των υποστυλωμάτων. Πραγματοποιούνται ανελαστικές αναλύσεις με 6 χρονοϊστορίες και συγκρίνονται τα αποτελέσματα που δίνουν τα πλαίσια χωρίς αποσβεστήρες και με χρήση αποσβεστήρων στις κοντά στις συνδέσεις τους. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται για τον χωρικό φορέα, μόνο για συνθήκες πάκτωσης αυτή τη φορά, για σεισμικές διεγέρσεις που προκύπτουν από 6 επιταχυνσιογραφήματα στις 2 διευθύνσεις των ανοιγμάτων.
Στο 4ο κεφάλαιο συνοψίζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις
συγκρίσεις των αναλύσεων, σε σχέση με την απόδοση του αποσβεστήρα.
|