Περίληψη: | Η Aloe vera ανήκει στην οικογένεια των παχύφυτων και έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς πολιτισμούς από την αρχαιότητα έως σήμερα. Πολύ σύντομα αναγνωρίστηκαν οι ευεργετικές δράσεις τόσο του τζελ που περιέχεται στο εσωτερικό των φύλλων του όσο και οι αντιοξειδωτικές δυνατότητες του άνθους που φέρει στο κέντρο της ροζέτας. Για τον λόγο αυτό, έχει αναπτυχθεί μία ευρεία γκάμα προϊόντων με βάση το τζελ αλόης, τα οποία καλύπτουν τον τομέα των τροφίμων, των φαρμάκων και της κοσμετολογίας.
Πιο συγκεκριμένα, οι ευεργετικές δράσεις του τζελ αλόης οφείλονται στους πολυσακχαρίτες, τα φαινολικά συστατικά, τις βιταμίνες και τα λιπαρά οξέα τα οποία χαρακτηρίζονται από τις εξαιρετικές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Επιπλέον, διαθέτει μηχανισμούς επούλωσης δερματικών πληγών και αναγέννησης του κολλαγόνου του δέρματος. Τέλος, διαθέτει καθαρτικές ουσίες χρήσιμες για την παρασκευή φαρμάκων.
Τα τελευταία χρόνια, το καταναλωτικό κοινό έχει στραφεί προς τα βιολογικά και τα όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. Καθώς ο χυμός αλόης γίνεται ολοένα και πιο γνωστός χάρη στα πολύτιμα συστατικά του, οι απαιτήσεις για τη λιγότερο δυνατή επεξεργασία του αυξάνονται. Ταυτόχρονα, ένα σημαντικό πρόβλημα της δυτικής κοινωνίας είναι ο μεγάλος όγκος αποβλήτων και η αδυναμία αξιοποίησής τους. Συνδυάζοντας τους δύο αυτούς παράγοντες, στην παρούσα διπλωματική εργασία στόχος ήταν η εφαρμογή μιας καινοτόμου μεθόδου «παστερίωσης» σε χαμηλές θερμοκρασίες , ώστε να μην καταστρέφονται τα ωφέλιμα και ευαίσθητα συστατικά του χυμού αλόης, χρησιμοποιώντας ειδικό φίλτρο σωληνωτής κυτταρίνης το οποίο παρασκευάζεται από πριονίδι ξύλου αξιοποιώντας παράλληλα ένα φθηνό και άφθονο στη φύση υλικό.
Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την αξιολόγηση της αποδοτικότητας του φίλτρου σωληνωτής κυτταρίνης ήταν ο προσδιορισμός του ολικού φαινολικού φορτίου, προσδιορισμός ολικού μικροβιακού φορτίου και μακροσκοπική παρατήρηση του κατεργασμένου προϊόντος. Η οπτική παρατήρηση αποσκοπούσε στον προσδιορισμό του χρόνου συντήρησης του προϊόντος μετά την ψυχρή παστερίωση.
Το φίλτρο σωληνωτής κυτταρίνης έπειτα από αλκαλική επεξεργασία διαθέτει στο εσωτερικό του μίκρο- και νανοπόρους στους οποίους συγκρατούνται μέσω ομοιοπολικών αλληλεπιδράσεων κύτταρα μικροοργανισμών. Αποδείχθηκε από τα πειράματα πως το φίλτρο αυτό δύναται να απομακρύνει τα κύτταρα των μικροοργανισμών που μεταφέρονται από τα φύλλα του φυτού προς το χυμό. Επιπλέον, με αυτή τη μέθοδο συντήρησης δεν καταστρέφονται τα πολύτιμα φαινολικά συστατικά που περιέχονται στο ακατέργαστο προϊόν. Οι δύο αυτοί παράμετροι, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη ροή που εφαρμόζεται στο φίλτρο της σωληνωτής κυτταρίνης, όπου αποδείχθηκε από την εργασία αυτή πως όσο χαμηλότερη η ροή τόσο πιο αποδοτικό το φίλτρο. Τέλος, ο χυμός αλόης μέσω της ψυχρής παστερίωσης μπορεί να διατηρηθεί λιγότερο από 30 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου, περισσότερες όμως από 30 ημέρες αν αποθηκευτεί σε οικιακό ψυγείο.
|